Du er her:

Valgklumme 2. juni 2015 - Er der også job til personer med handicap?

undefined

Er der også job til personer med handicap?

I søndagens valgduel på TV 2 kunne man høre de to statsministerkandidater mundhugges om, hvor mange nye job der er skabt oven på krisen, og hvem de er gået til: Danskere eller udlændinge, studerende eller fuldtidsansatte. Socialdemokraterne tæller hvor mange nye stillinger, der er skabt, uanset hvem de er gået til eller hvor mange timer. De lander på omkring 40.000. Venstre tæller angiveligt kun ’hele’ personer i job. Dvs. hvor mange fuldtidsstillinger, de mange nye job svarer til. Nå ja, og så tæller de kun job til etniske danskere med. De lander på omkring 700.

Teknisk er det – men det er faktisk også interessant. Ikke selve tallet. Men hvor mange job der er skabt, og hvor mange hænder, de er fordelt ud på. Der er nemlig mange mennesker i dette land, som har et handicap, varige funktionsnedsættelser eller kronisk sygdom, som ikke kan arbejde fuld tid. Men de er alligevel en vigtig arbejdskraftressource med potentielt stor værdi for virksomhederne og for samfundet. Så i stedet for en valgkamp, hvor fokus er på det ene eller andet tal, så sæt i stedet fokus på, hvordan arbejdsmarkedet kan blive mere åbent og inkluderende for alle – også personer med handicap.

Derfor er det også forfejlet, når debatten handler om, at danskerne ikke gider arbejde, fordi de får for lidt ud af det. Der er ca. 600.000 personer i Danmark, som har et handicap. Mindre end halvdelen af dem er i job. Men en stor del af dem, der står uden for, vil gerne. Vores erfaringer i handicaporganisationerne er, at vores ledige medlemmer faktisk allerhelst vil være på arbejdsmarkedet. De vil ikke være på kontanthjælp eller i ressourceforløb med en ydelse svarende til kontanthjælp. De vil ikke være i virksomhedspraktik, hvor der ikke er mulighed for job. Og det kan der gøres noget ved:

Få flere virksomheder til at åbne dørene.  Det skal være nemmere at ansætte personer med handicap, og der skal også være en direkte tilskyndelse til det. Sæt alle ressourcer i jobcentrene ind på at skabe varige job, som bidrager til væksten i virksomhederne. Sørg for, at ledige med handicap får efter- og videreuddannelse, så de kan matche virksomhedernes krav. Gør mennesker med handicap til en attraktiv arbejdskraft.

Stop den nyttesløse tal-leg. Stop heksejagten på mennesker på overførselsindkomster. Skab i stedet for rammerne for at vi kan være på arbejdsmarkedet.