Share |
Forside | Nyheder | 2013 Nyheder | Endelig: Ombudsmanden går ind i førtidspensionssagen

Endelig: Ombudsmanden går ind i førtidspensionssagen

De lovstridigt lange ventetider i sager om førtidspension i Københavns Kommune har nu fået ombudsmandens opmærksomhed. På høje tid, mener Danske Handicaporganisationers formand Stig Langvad.

”De kan forvente en endelig afgørelse af Deres ansøgning om førtidspension i december 2013 eller januar 2014.”

Denne besked modtog 216 borgere fra Københavns Kommune tidligere på måneden – efter at have ventet på svar siden sidste år. Ifølge Avisen.dk kan disse borgere derfor se frem til ventetider på op til 14 måneder, selv om en sag om førtidspension ifølge pensionsloven skal afgøres efter 3 måneder. Historien har nu fået ombudsmanden til at kigge Københavns Kommune efter i sømmene.

”Fuldstændig uacceptabelt”

D. 1. januar 2013 trådte nye, strammere regler om førtidspension i kraft. Det fik en lang række borgere i Københavns Kommune til i december 2012 at søge om førtidspension for at kunne få deres sag behandlet efter de gamle regler. 216 af dem fik ikke svar inden for de lovfæstede 3 måneder.

Normalt har borgerne i sådanne særlige tilfælde krav på en redegørelse for årsagen til den forlængede sagsbehandlingstid. Det har de imidlertid ikke fået, og nu beder ombudsmanden derfor Københavns Kommune om at oplyse, hvor mange af denne slags sager, man har i behandling, og hvor lang behandlingstiden forventes at være.

Det er på høje tid, at ombudsmanden skrider ind, mener Danske Handicaporganisationers formand Stig Langvad.

”Det er jo fuldstændig uacceptabelt, at så mange borgere skal gå så længe og være usikre på deres forsørgelsesgrundlag”, siger han.

Uklare regler efter reformen

Københavns Kommune har oplyst, at de lange sagsbehandlingstider skyldes, at man modtog 10 gange flere ansøgninger i december 2012 end i en normal måned. Denne forklaring giver Stig Langvad dog ikke meget for.

”Det undrer mig, at kommunen forekommer helt uforberedt på et øget antal ansøgninger i måneden op til en radikal stramning af reglerne på området”, siger han.

Stig Langvad har desuden forståelse for, at så mange personer valgte at ansøge om førtidspension under de gamle regler.

”Efter reformen er snitfladen mellem fleksjob og førtidspension er blevet så uklar, at kommunen reelt kan vurdere to personer med samme arbejdsevne helt forskelligt. Selvfølgelig gør sådan et indgreb i retssikkerheden folk bekymrede”, siger han og tilføjer, at ombudsmandens indblanding forhåbentlig kan kaste lys over det mærkværdige forløb i Københavns Kommune og sætte skred i den strandede sagsbehandling.

Nyheder
 
Redaktørlogin
Log ind
Handiklip
 
Søg