Share |
Forside | Politik | Føp/fleks-reform | Tal og fakta

Tal og fakta

— Arkiveret under

Debatten om reformen af førtidspension, fleksjob mv. er præget af myter, fordomme, ukorrektheder og manglende proportioner. Find her tal, fakta og centrale undersøgelser for debatten.

Ankestyrelsens tal viser, at førtidspensioneringer under 40 år primært skyldes mental retardering og skizofreni. Kun 9 pct. skyldes angst og depression. At erstatte førtidspension for alle under 40 år med ressourceforløb, med henvisning til, at stress og depression kan behandles, bygger derfor på fordrejede tal. Se dem her
Ankestyrelsens nye tal for førtidspensionstilkendelse er opløftende: Antal nytilkendelser er nedadgående, og kommunerne er blevet opmærksomme på at bruge muligheden for at tage førtidspensioner op til genovervejelse senere.
27/02 2012 11:35
Reformdebatten baserer sig på ideen om, at mange førtidspensionister får bedre arbejdsevne med tiden. Det er ikke korrekt, desværre, tværtimod, viser SFI-undersøgelse: Langt de fleste førtidspensionister får en dårligere funktionsevne med tiden. Et bedre helbred, for de få, der oplever dette, er heller ikke ensbetydende med en forbedret arbejdsevne. Sommetider tværtimod.Læs DH's kommentarer til SFI-undersøgelsen her.
02/03 2012 16:45
Stigningen i førtidspensioneringer pga. psykiske lidelser er størst blandt de ældre end blandt de unge. Og de psykiske lidelser, som eksperterne siger kunne behandles, hvis psykiatrien havde den rette kapacitet, bla. depression og angst, er slet ikke dem, de unge førtidspensioniseres med. Det er alvorlige psykiske handicap og mental retardering. Se tallene her.
SFI's årbog for virksomhedernes sociale engagement 2011 er udkommet. Konklusionerne for det sociale engagements udvikling under krisen er blandede: 1/3 af virksomhederne er forbeholdne over for at ansætte mennesker med psykiske handicap. Virksomhederne angiver på den positive side, at de ville ansætte flere mennesker med handicap, hvis de fik mere viden og støtte. Årbogen viser også en stigning i antallet af virksomheder, der har mennesker med handicap ansat, men om stigningen skyldes, at virksomhederne er blevet opmærksomme på, at nuværende ansatte har et handicap, eller der reelt er en stigning i antal ansættelser, er uklart. Download hele undersøgelsen her.
Find her tal om beskæftigelsesgrader, holdninger, brug af kompensationsordninger, førtidspension og fleksjob.
02/03 2012 12:15
Tal fra Gigtforeningen viser, at rehabilitering ikke kun gavner borgernes livskvalitet, men rent faktisk også det offentliges kasser.
30/11 2010 16:45
Discus har for Arbejdsmarkedsstyrelsen udarbejdet en større undersøgelse af fleksjobordningen, herunder hvem der visiteres, hvorfor og hvordan. DH mener desværre, at undersøgelsens hovedkonklusioner er tendentiøse og ikke viser de mange nuancer og positive elementer i fleksjobordningen. I dette notat stiller DH derfor spørgsmålstegn ved en række af disse påstande, som rapporten fremstiller som konklusioner.
01/12 2010 11:10
Her finder du de vigtigste tal om handicap og beskæftigelse, fx beskæftigelsesfrekvenser, ansættelsesformer for personer med handicap og beskæftigelsespotentialet blandt personer med handicap.
01/12 2010 12:27
Ankestyrelsen har udgivet sin årlige opgørelse over førtidspensionsområdet med tal for bl.a. tilgang til og afslag på førtidspension. Antallet af tilkendelser har været faldende, som det har været tilfældet de forgående år, med omtrent 10 % færre tilkendelser. Antallet af afslag er steget markant med knap 39 % flere afslag end året før.
04/07 2013 00:00
For mere information kontakt
Chefkonsulent
Kirsten Plambech
kp@handicap.dk
36388534
Søg