Søg

Parkeringskort

Her har vi samlet en række ofte stillede spørgsmål om Parkeringskort.

Regler for ansøgning om Parkeringskort 

Hvilke krav er der til billedet, og hvordan sendes det?

Når du søger digitalt, skal du uploade et foto af dig selv (eller den, som kortet skal udstedes til) inden ansøgningen sendes til os. Det må gerne være et billede, du selv har taget, og du vil blive guidet undervejs.

Hvis du søger med et ansøgningsskema, skal du sende et pasbillede sammen med ansøgningen. Billedet skal leve op til de gældende regler for pasfoto.

Se alle krav på politiets hjemmeside her

Kan jeg søge på vegne af andre?

Du kan godt søge på vegne af andre, fx dit barn, andet familiemedlem, ven eller beboer på et bosted.

Du kan også vælge at ansøge på vegne af andre personer, der ikke har eget MitID.

Hvis man søger på vegne af andre, skal man, efter at have logget ind med eget MitID, trykke på "Ansøger for andre". Herefter skal indtaste CPR-nr. på den person, man skal søge for.

Resten af ansøgningen vil foregå i denne persons CPR-nr. og navn, og svaret på ansøgningen sendes til denne persons e-Boks. Personer fritaget for digital post (e-Boks) vil få sendt svaret med almindeligt brev (det tager cirka 1-2 uger ekstra med PostNord).

Hvor lang tid går der, før jeg får svar fra jer?

Normalt kan du forvente svar i e-Boks inden for 5-6 uger, hvis det er søgt via digital ansøgning. Hvis der er søgt ved indsendelse af et håndudfyldt skema, er behandlingstiden 7-8 uger, inden vi sender svar.

Hvis du skal have svar med almindelig brev, vil der gå yderligere 1-2 uger på grund af forsendelsestid med Postnord. I ferieperioder og i andre spidsbelastningsperioder må du regne med længere sagsbehandlingstid.

Skal jeg have udfyldt lægeerklæringen, hvis jeg har fået støtte til køb af bil?
Nej. Du skal udfylde til og med Punkt 1 på ansøgningsskemaet, underskrive det og medsende en kopi af bevillingsbrevet fra kommunen eller en kopi af gældsbrevet.

Bevillingen må være max 6 år gammel.

Såfremt din bilbevilling er over 6 år gammel, men du stadig er fritaget for afgift efter brændstofforbrug, skal du indsende en kopi af registreringsattesten samt dokumentation for, at du stadig ejer bilen (for eksempel kopi af kvittering for betalt bilforsikring).

Hvilken dokumentation for handicapkørsel kan jeg medsende?

Du skal udfylde ansøgningsskemaet til og med Punkt 2, underskrive dét og vedlægge aktuel dokumentation for, at du er med i ordningen.

Det kan være i form af et brev fra kommune eller trafikselskab, eventuelt en kopi af en indbetaling til ordningen. Dokumentationen må højst være et år gammel.

Kan jeg få et midlertidigt kort, mens jeg venter på det rigtige Parkeringskort?

Nej, desværre.

Det er kun det originale Parkeringskort, der giver ret til parkering på de markerede handicappladser og til at kunne parkere på særlige vilkår.

Regler for brug af Parkeringskort

Hvordan defineres gangdistancen?

Gangdistancen er det antal meter, du kan gå, før du har brug for at stoppe op og holde en pause på et par minutter for så at kunne gå nogenlunde den samme distance igen.

Kan kortet bruges i udlandet?

Ja, det personlige Parkeringskort er udarbejdet efter fælles EU-retningslinjer og kan bruges i det meste af verden.

Du kan få information om de enkelte landes regler på denne engelsksprogede hjemmeside Disabled Motorists (åbner i nyt vindue) 

Er det gamle blå invalideskilt stadig gyldigt?

Nej. 

Pr. 1. juli 2011 er det kun det nye personlige Parkeringskort, der giver ret til parkering på de afmærkede handicappladser.

Kan man få udstedt et Parkeringskort til døgntilbud til ældre og handicappede?

Ja. Det er muligt for nogle typer bosteder med døgndækning, at blive tildelt et institutions Handicapparkeringskort. 

Hvordan skal jeg forholde mig, når mit Parkeringskort udløber?

Har du fortsat behov for et parkeringskort, skal du søge på ny.

DH vil, cirka 3 måneder før dit parkeringskort udløber, orientere dig om udløb af kortet. Du vil modtage dette brev i din e-boks eller et almindeligt brev, hvis du er fritaget for digital post.

Hvordan klager jeg over afgørelsen, hvis jeg har fået et afslag?

OBS! DH's Brugerservice skal senest 4 uger efter et afslag have klagen. Hvis de 4 uger overskrides, går vi ikke gå videre med sagen.

Du har tre muligheder for at klage:

  • Du kan klage (anke) over en afgørelse om afslag på en ansøgning om et parkeringskort ved at logge på ansøgningsportalen og klikke på knappe ”Anke”. Du vil blive guidet undervejs. 
  • Du kan klage digitalt via vores kontaktformular. Her afkrydser du feltet "Mistet kort eller Ankesager", udfylder de nødvendige felter og kan uploade tekst på din klage.

Du finder vores kontaktformular her

  • Du kan sende en skriftlig klage ind til os på adresse:

Brugerservice
Blekinge Boulevard 2
2630 Taastrup

Når vi modtager din klage, vil vi vurdere sagen på ny.

Husk, at alle nye lægeoplysninger skal dokumenteres af din læge. Hvis vi fastholder afslaget, sendes din klage videre til Vejdirektoratet til endelig afgørelse.

Hvad stiller jeg op med Parkeringskortet, når indehaveren er død?

Når kortet ikke skal bruges mere, skal du enten fysisk indsende kortet tilbage til Brugerservice (se adresse nedenfor) eller skrive til os via kontaktformular med påtegning om, hvorfor det returneres. Klip gerne kortet over, så det ikke kan misbruges, hvis det falder i de forkerte hænder.

Adresse

Brugerservice
Blekinge Boulevard 2
2630 Taastrup

Kontaktformular step-by-step

Når du skriver til os via vores kontaktformular, kan du tage et billede af kortets serienummer og et billede af det ituklippede kort. De billeder kan du vedhæfte i en besked til os med tekst om, hvorfor kortet skal annulleres (for eksempel "Indehaver er død").

Du kan skrive til os via vores kontaktformular her

Hvem skal skrive under, hvis ansøger ikke selv er i stand til at underskrive?

Hvis man ikke er myndig eller ikke er i stand til at underskrive selv, skriver forældre eller værge under for ansøger. 

Må man anvende sit Parkeringskort på en almindelig P-plads uden handicapafmærkning?

Ja, på offentlige pladser og veje har du de samme lempelser på almindelige P-pladser, som du har på de afmærkede handicappladser. På private pladser gælder deres egne regler.