Du er her:

Velkomsttale

Her er forslag til velkomsttale ved et dialogmøde. Når du skriver til DH's sekretariat om at holde et dialogmøde, vil du få tilsendt et udkast med tal for jeres lokale kommune. 

 

Kære alle

Velkommen til dialogmøde om handicap.

Jeg er glad for, at så mange er mødt op i dag og jeg vil gerne byde særligt velkommen til <navne og partier på folketingskandidater>. Det er dejligt, at I har prioriteret at være her.

Handicap er mange ting. Det kan være synligt og det kan være usynligt. Det er alt fra hjerneskader og gigt til udviklingshæmning og sindslidelse. Det betyder også, at mange mennesker har et handicap.

360.000 danskere mellem 16 og 64 år har et større fysisk handicap og 120.000 har et større psykisk handicap. Det viser en omfattende undersøgelse af handicap fra VIVE (Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd). Det svarer til, at vi i <xx> kommune har ca. <xx> borgere med fysiske handicap og <yy< med psykiske. (F.eks. Det svarer til at vi i Horsens kommune har ca. 5.500 borgerne med alvorlige fysiske handicap og knap 2.000 med alvorlige psykiske handicap). 

Fælles for os alle sammen er, at vi ønsker at være en del af samfundet:

Vi vil være ligeværdige naboer, kollegaer og kærester.

Vi vil besøge venner, tage toget og læse nyheder på mobilen.

Vi vil deltage, bidrage og leve et liv som alle andre.

Det er muligt, hvis vi indretter samfundet for alle.

Og det der er nødvendigt for nogen, er godt for alle.

Tilgængelighed til stranden eller offentlige bygninger er også til gavn for børnefamilier med klapvogne og skiløberen, der har brækket benet. En inkluderende skole er også til gavn for knægten, der er kommet lidt for tidligt i skole og et sundhedsvæsen, der har fokus på forebyggelse og rehabilitering er til gavn for alle!

Nogle gange er det små ting, der kan gøre en forskel og nogle gange er det store ting. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi i dag kan sætte ord på, hvad det betyder at leve med et handicap og at vi kan give inspiration til politikerne ift. hvad der fungerer godt og hvilke håb og ønsker, vi har til fremtiden.

Det der kommer til at ske lige om lidt, er at I skal have en snak ved bordene. Formålet med mødet er at have en god politisk dialog. Så jeg håber, at I alle sammen vil hjælpe med at gøre politikerne klogere på, hvad det vil sige at have et handicap og komme med konstruktive forslag til, hvordan mennesker med handicap i endnu højere grad kan blive en del af samfundet. Og jeg forventer ikke, at vores politiske gæster giver hverken det ene eller andet valgløfte, men at I vil lytte, spørge og reflektere over det I hører.  

Til at styre diskussionen er der en bordformand ved hvert bord. Vil bordformændene lige markere, hvem de er?

På hvert bord lægger der er dialogdug, som er jeres dagsorden til diskussionen 

Først vil vi gerne have jer til at fortælle jeres historie.

Og derefter vil vi gerne have jer til at give politikeren ved bordet noget inspiration til, som han eller hun kan tage med ind i Folketinget. Det kan være ting, der fungerer godt og skal fastholdes eller udbredes. Eller det kan være ting, I synes, de skal kigge på ændre.

Og der skal selvfølgelig også være tid til, at politikerne kan sige lidt om hvad de hørt og lært og hvad de tager med sig.

I må gerne skrive og tegne på dugen – og give jeres politiker den med hjem, så de kan huske jeres pointer.

Samlet set har I en time til snakken.

<Evt. andet praktik>.

God fornøjelse. Jeg glæder mig at høre dialogen ved bordene.

Og nu giver jeg ordet til jeres bordformænd. Hav en god dialog.