Du er her:

Østre Landsret: Sag om familiesammenføring diskriminerende ift. handicap

19. januar 2016

Kort før jul omstødte Østre Landsret en afgørelse om familiesammenføring, foretaget af Udlændingestyrelsen 2013. Diskriminerende lyder det i dag fra Østre Landsret, at Udlændingestyrelsen ikke tog hensyn til Max Bendtsens handicap.

I 2013 fik Max Bendtsen og hans ukrainske kone, Julia Domina afvist deres sag om familiesammenføring. Udlændingestyrelsen begrundede afslaget med, at Max Bendtsen tidligere har modtaget kontanthjælp. Ifølge reglerne om familisammenføring er det nemlig sådan, at man mister retten til familiesammenføring, hvis man har modtaget kontanthjælp i 3 år, før det tidpunkt man søger. Det vurderes, at man på dette forsørgelsesgrundlag ikke kan opfylde sin forpligtigelse ift. at forsørge sin udenlandske ægtefælle. 

Efter en voldsom bilulykke i 2009, hvor han blandt andet lå i koma en måned, var Max Bendtsen en kort årrække på offentlig forsørgelse. Max Bendtsen lever i dag med varige mén fra ulykken, bl.a en hjerneskade. Paradoksalt er det, at ægteparrets familiesammenføring ikke var blevet dem nægtet, hvis Max Bendtsen dengang havde sagt ja til førtidspension.

Medmindre Udlændingenævnet anker dommen, skal familiens sag gå om. Det stadfæstede Østre Landsret kort før jul. "Så skal de træffe en afgørelse omkring familiesammenføring. Og så er det min fornemmelse, at der bliver tildelt opholdstilladelse til Julia inden for 3-4 måneder fra i dag", udtaler familiens advokat Eddie O. R. Khawaja til TV 2 Lorry. 

Eddie O. R. Khawaja mener også, at sagen kan få afgørende betydning for andre familier i lignende situationer.

Læs mere om Østre Landsrets dom på tv2lorry.dk 

kkgs@handicap.dk