Du er her:

1,7 milliarder – så meget er sparet på mennesker med handicap

22. juni 2015

DR Nyheder har i dag sat fokus på at kommunerne bruger færre penge på mennesker med handicap.

Tal som Kommunernes Landsforening har hentet hos Danmarks Statistik viser at posten til udgifter til personer med handicap er skrumpet de sidste fem år.  I 2014 år blev der brugt 1,7 milliarder mindre end i 2009.

Tallene viser dermed at der ikke er hold i de vedvarende tilkendegivelser fra KL om, at udgifterne på handicapområdet er eksploderet. Tværtimod er der skåret markant i udgifterne på handicapområdet. Og det har haft store konsekvenser for personer med handicap.

”I praksis betyder den her besparelsespolitik, at man ekskluderer mennesker med handicap fra samfundet. Man låser os sådan set inde på institutionerne igen…..Kommunerne har tacklet besparelserne rigtig skidt. Jeg synes, man har gjort det på den dårlige måde” siger Thorkild Olsen blandt andet på dr.dk.

En af flere bekymrende effekter af besparelserne er, at personer med handicap mister muligheden for at komme ud af deres bolig f.eks. for at handle, tage på tur i weekenderne eller komme på ferie. Det er det samme som eksklusion: Danske Handicaporganisationer mener, at kommunerne skal leve op til kompensationsprincippet og  lovgivningens intentioner. Det skal sikres at alle uanset omfanget af deres handicap får ledsagelse til at være inkluderet i samfundet.

En af udfordringerne er, at besparelserne ikke er lavet intelligent. Det er helt sikkert muligt at omorganisere området, så pengene bruges på en smartere måde. I stedet er de seneste års nedskæringer sket ud fra en grønthøstermetode og det har haft alvorlige konsekvenser for borgerne og ført til eksklusion.

”Lad os i stedet sætte os sammen og se på hvordan vi bruger pengene på den mest hensigtsmæssige måde og sikrer at borgerne bliver inkluderet i samfundet, frem for unødig administration og kontrol” siger Thorkild Olesen og fortsætter: ”Der er behov for en anden tilgang på området, hvor kommunerne investere i mennesker frem for kortsigtede vilkårlige nedskæringer.”

Se eller gense indslag her:

https://www.dr.dk/tv/se/dr2-morgen/dr2-morgen-2015-06-22#!/  (spol frem til kl. 08.20)

Hør indslag på P1 nyheder:

http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/p1-morgen-2015-06-22#!/00:5 

Læs artiklen på dr.dk:

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2015/06/19/182654.htm