Du er her:

DH efterspørger gyldig billedlegitimation til personer med handicap

2. marts 2015

Thorkild Olesen efterspørger, i brev til Mette Frederiksen og Morten Østergaard, et gyldigt billedlegitimationskort til personer med handicap - på linje med kørekortet. Det vil gøre det muligt for personer med handicap at kunne legitimere sig på lige fod med andre.

Som følge af skærpet lovgivning mod terrorisme og hvidvaskning af penge mv. er det gennem de senere år blevet mere og mere nødvendigt at kunne legitimere sig med billedlegitimation. Det gør sig gældende ved så forskellige livsbegivenheder som f.eks. køb af mobiltelefoner, anskaffelse af elektronisk rejsekort, og hvis man er medlem af fondsbestyrelser. Langt de fleste medborgere løser dette problem ved at fremvise et gyldigt kørekort. 

For nogle medborgere, f.eks. døvblinde, blinde og stærkt svagsynede, epileptikere m.fl. er det ikke en mulighed, da de ikke kan erhverve sig kørekort pga. deres handicap. De skal i stedet altid bære rundt på deres pas eller altid huske at få det med, når de skal i banken m.v. Det er ikke hensigtsmæssigt, ej heller rimeligt.

Vi mener, at der mangler konsekvens mellem de vedtagne love og dagligdagen for borgerne. Når man ønsker, at borgerne skal kunne legitimere sig med billedlegitimation, må alle borgere også have mulighed for at anskaffe sig en sådan legitimation. Det må være en legitimation, der minder om kørekortet, for et pas er dels dyrt i anskaffelse og dels begrænset til 10 år, modsat et kørekort, der gælder indtil indehaveren er fyldt 75 år. 

Enten får man som borger mulighed for at få et billede på sit sundhedsbevis - mod en rimelig brugerbetaling, eller også må man som borger have mulighed for at anskaffe sig en legitimation, der ligner et kørekort til samme pris som udstedelse af et kørekort. Vi vil foretrække sidstnævnte model, da sundhedskortet jo skal udskiftes hver gang, man flytter bopæl, og det derfor også kan blive en dyr løsning for borgeren at skulle brugerbetale for ny legitimation med billede. 

Du kan læse brevet til de to ministre her

kkgs@handicap.dk