Du er her:

DH og Høreforeningen: Behandlingsgaranti bør gælde alle -også dem med høretab

7. februar 2019

DH og Høreforeningen har fælles indlæg om behandlingsgaranti på høreapparater.

Debatindlæg


Af: Thorkild Olesen, formand i Danske Handicaporganisationer (DH), og Majbritt Garbul Tobberup, landsformand i Høreforeningen

Christopher er studerende og bruger høreapparat. I efteråret kontaktede han hospitalet i Aarhus for at få et nyt. Men ventetiden var hele to år, lød beskeden.
Han er bare en ud af mange tusinde danskere, der har måttet vente over et år på et høreapparat. Det fik i efteråret partierne bag finansloven til at sætte penge af til kortere ventetider. Det fortjener stor ros.
Næste skridt bør være at give mennesker med hørehandicap endnu bedre rettigheder, så ingen ender i Christophers situation.
Den ændring af sundhedsloven, som lige nu bliver behandlet, lægger nemlig op til, at mennesker med høretab fortsat ikke skal være omfattet af den behandlingsgaranti, som alle andre patienter er.
I Danske Handicaporganisationer (DH) og Høreforeningen mener vi, at der er tale om urimelig forskelsbehandling.
Institut for Menneskerettigheder peger da også på, at den manglende behandlingsgaranti strider mod handicapkonventionens vision om at sikre mennesker med handicap lige adgang til sundhedsydelser.
Vi foreslår fire ugers behandlingsgaranti for mennesker med høretab, så de får samme rettigheder som mennesker med for eksempel knæ-eller hofteskader.
Det er utrolig positivt, at der nu er sat penge af til at nedsætte ventetiderne. Men så længe, der ikke er en sikret behandlingsgaranti, ved vi ikke, hvor korte ventetiderne bliver i praksis. Og tre måneder eller et halvt år er også langt tid at vente. Uden høreapparat får Christopher svært ved at passe studierne, ligesom tusindvis af andre med hørehandicap begrænses i deres sociale liv og arbejdsliv uden et høreapparat.
Den ændring af sundhedsloven, som lige nu bliver behandlet, lægger op til, at mennesker med høretab fortsat ikke skal være omfattet af den behandlingsgaranti, som alle andre patienter er.

Bragt i Sjællandske Medier 7. februar