Du er her:

DH om psykiatriplan: Opfordrer til fokus på overdødelighed

21. september 2018

Regeringen har præsenteret et psykiatriudspil med 43 initiativer, der skal løfte psykiatrien og hjælpe borgere med psykiske handicap.

Pressemeddelelse fra Danske Handicaporganisationer (DH)

DH er generelt meget positiv overfor planen, men tvivler på den økonomiske rammes størrelse og opfordrer til mere fokus på oversete sygdomme hos mennesker med psykiske handicap.

Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer (DH), udtaler:

”Regeringen har korrekt fokus på, at mennesker med psykiske handicap lever kortere end andre. Men der er behov for mere handling. Overdødeligheden skyldes blandt andet, at symptomer og sygdomme overses. Fx kender vi til en mand med depression, der døde af kræft i maven som 38-årig. Lægerne troede, at mavesmerterne skyldtes hans psykiske handicap.”

Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer (DH), udtaler:

”Vi foreslår, at man indfører regelmæssige sundhedstjek til mennesker med fx sindslidelse. Det har man forsøgt i en række kommuner med stor succes. Man har opdaget alt fra kræft til tandproblemer, som ellers blev overset.”

Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer (DH), opfodrer også til en større indsats for at forebygge tvang:

”Det er fornuftigt, at regeringen vil forebygge tvang overfor børn og unge i psykiatrien. Vi ønsker dog, at man også udbreder dette fokus til at gælde alle mennesker med psykiske handicap. Tvang skal være sidste udvej i psykiatrien.”

 

 

Fakta: Mennesker med handicap dør for tidligt

  • Mennesker med større psykiske handicap dør op mod 15-20 år tidligere end resten af befolkningen. (Kilde: Statens Institut for Folkesundhed (2014), Merete Nordentoft (KU), m.fl.)