Du er her:

Ensart hjælpen til familier med børn med handicap

13. september 2017

Det kan ikke være rigtigt, at forældre skal flytte kommune for at få hjælp til at passe deres syge barn eller barn med handicap. Hjælpen skal ensartes.

Den hjælp, som forældre får til at passe deres syge børn eller børn med handicap afhænger helt af, hvilken kommune forældrene bor i. Det viser en omfattende aktindsigt, som Avisen.dk har søgt blandt landets 98 kommuner. 

Der er alt for stor forskel i den hjælp, forældrene får

Aktindsigten viser, at en forælder i Hørsholm kommune i snit kompenseres med 147.517 kroner (2016). Mens en forælder i Morsø kommune kompenseres med 29.128 kroner. En forskel i hele 118.000 kroner.

Den skævvridning er uhensigtsmæssig. 

"Vi hører rigtig tit fra vores medlemsorganisationer om den meget store forskel på, hvad man får af støtte fra kommune til kommune. Det er reelt set et rigtig stort problem, at man ikke kan vide, om man får den støtte, man har behov for", udtaler Thorkild Olesen til Avisen.dk.

En fejlmargen på næsten 50 procent, det er skidt i disse sager

Ligeså bekymrende er det, at der sker så mange fejl i vurderingerne af, hvem der har behov for hjælpen. De her familier skal have deres hverdag til at hænge sammen og det kan de ikke uden den hjælp, de har behov for.

"Det er forfærdeligt, når man kan have næsten 50 procent fejlmargen i sådan nogle sager. Det kan simpelthen ikke passe, at det skal være så skidt", udtaler formanden til DenOffentlige.dk.

Det handler om holdning ude i kommunerne

Det er desværre ikke kun et spørgsmål om økonomi, det handler også om holdningen ude i kommunerne.

"Nogle steder tror jeg reelt set, at man synes, at det er en forkert kompensation at give forældrene den her støtte. Der er sådan en eller anden holdning til, at det må I da selv kunne klare, og hvis du ikke kan klare at passe et job, så kan du bare lade være med at have et job", fortsætter Thorkild Olesen til Avisen.dk.

Der er mange forældre til børn med handicap, der lider under denne holdning af, at det er forældrenes eget ansvar, og op til forældrene selv at håndtere det. 

"Der er mennesker, der er i klemme i det her system. Det bliver lagt mere over til familien at løse problemerne end det, der egentlig er meningen".

I Avisen.dk udtaler Thorkild Olesen sig om forskellen i hjælpen til familierne

Thorkild Olesen kommenterer de mange fejl i sagerne i DenOffentlige.dk

kkgs@handicap.dk