Du er her:

Evaluering af Handicaporganisationernes Hus: Et byggeri med ligeværdighed for øje

31. maj 2016

Handicaporganisationernes Hus er netop blevet evalueret af Statens Byggeforskningsinstitut. Huset høster store roser for det universelle og tilgængelige design.

Det hele startede med en vision om et hus, der på flere måder skulle fungere som drivkraft for handicapbevægelsen. Visionen for byggeriet var tredelt. DH ønskede at samle medlemsorganisationerne i under ét tag, så rammerne for det politiske arbejde blev styrket gennem tættere samarbejdsrelationer. Det skulle være verdens mest tilgængelige kontorhus og samtidig dokumentere at god arkitektur og tilgængelighed ikke er hinandens modsætninger. Sidst skulle det demonstrere, at tilgængelighed ikke fordyrer et byggeri, når det tænkes ind fra starten.

Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) har med støtte fra Realdania nu afsluttet en evaluering af selve bygningen, men også byggeprocessen og brugernes oplevelse af huset. I evalueringen konkluderer SBi:

”Handicaporganisationernes Hus er et vigtigt og flot eksempel på et overordentligt tilgængeligt hus. Huset demonstrerer ikke mange nye banebrydende løsninger på verdensplan, men til gengæld introducerer det nogle betydningsfulde løsninger i dansk kontekst. Bygherrens klare målsætning og prioritering af brugerinddragelse samt kompetenceopbygning blandt byggeriets aktører har haft stor betydning for det høje niveau af integreret tilgængelighed. Evalueringen viser, hvordan processen har afgørende betydning for, at det færdige byggeri er blevet tilgængeligt. Erfaringerne fra denne proces kan danne model for, hvordan man fremover kan arbejde med universelt design og tilgængelige løsninger.”

Evalueringsrapporten viser, hvordan ligeværdighed har været et nøglebegreb i hele byggeprocessen og hvordan man gennem en værdibaseret designproces kan skabe gode løsninger til glæde for alle.

”Handicaporganisationernes Hus står for mig som et af de bedste eksempler i Danmark på et byggeri, hvor man gennem samarbejde, dialog og uddannelse evner at favne et bredt spekter af tilgængelighedsbehov. Huset er tænkt som et demonstrations- og inspirationsbyggeri, og selvom der selvfølgelig er læringspunkter i evalueringen, så tror jeg, at Handicaporganisationernes Hus kan være med til at løfte vores politiske dagsorden om ligeværdigt byggeri og universelt design”, udtaler Thorkild Olesen, formand for DH.

tb@handicap.dk

 

Evalueringen af Handicaporganisationernes Hus:

Hvis du vil læse evalueringen i sin fulde længde, så kan du klikke her