Du er her:

Giv stemmeret til Martin med handicap

5. april 2018

Af Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer

Tirsdag bød på en meget positiv nyhed fra Folketingets talerstol.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) lovede nemlig, at han inden året er omme præsenterer Folketingets partier for nogle løsninger på, at 2.000 mennesker under økonomisk værgemål ikke kan stemme ved alle demokratiske valg i Danmark.

Det er rigtig vigtigt, at vi har en minister og i øvrigt en række politiske partier, der går forrest i kampen for at give alle borgere stemmeret.

Hele problemet bunder i gamle paragraffer i Grundloven, der fratager mennesker under økonomisk værgemål at stemme til folketingsvalg, fordi de betegnes som umyndige. 

Her er der tale om mennesker, der har valgt at få hjælp til at styre deres privatøkonomi. Måske har de fået en værge, der skal beskytte dem mod at købe for dyre ting eller indgå uheldige aftaler.

Det er fx Martin, der har udviklingshæmning, som har mistet sin stemmeret. Han arbejder som receptionist, læser nyheder på nettet og følger med i demokratiet. Han er voksen og har blot bedt om at få lidt hjælp til at styre sin økonomi.

Som Martin har udtalt: ”Bare fordi jeg ikke kan styre min økonomi, betyder det ikke, at jeg ikke ved noget om politik”.

Vi tager jo heller ikke stemmeretten fra deltagerne i tv-programmet ’Luksusfælden’. Eller borgere i RKI. Eller nyuddannede med høj studiegæld. Eller de mennesker som er teknisk insolvente boligejere. De har alle stadig deres stemme i demokratiet. Og sådan skal det være for alle.

Forskningsminister Søren Pind (V) har tidligere sammenlignet de 2.000 mennesker under økonomisk værgemål med børn. Den sammenligning er helt forkert.

For det er voksne mennesker, vi taler om. Ikke børn.

Disse såkaldte umyndiggjorte er mennesker med handicap, der ligesom alle andre vil leve et selvstændigt liv. De vil deltage i samfundet, værdsættes og anerkendes for deres rolle i fællesskabet ligesom alle andre. Martin siger: ”Så ville jeg også føle, at jeg er en god borger, selvom jeg skal have hjælp til at styre min økonomi”.

Vi med handicap vil leve et selvstændigt liv og ses som fuldgyldige borgere i vores samfund. 

En stemmeret vil få Martin til at føle sig som andre mennesker, siger han selv.