Du er her:

IMR rapport: Gør demokratiet tilgængeligt

11. april 2019

Partiernes hjemmesider og vælgermøder er utilgængelige for mange mennesker med handicap. Det dokumenterer ny rapport og giver flere anbefalinger til, hvordan det kan ændres.

Folketingsvalget og EU-Parlamentsvalget er på trapperne og danskerne skal til at vælge, hvor de skal sætte deres kryds.

En del danskere bruger vælgermøder og partiernes hjemmesider til at orientere sig politisk, før de sætter deres kryds.

Mange mennesker med handicap har ikke den mulighed.

Tilgængeligheden til vælgermøderne og til partiernes hjemmesider er nemlig alt for ringe. Det viser ny rapport fra Institut for Menneskerettigher (IMR).

Hvert femte vælgermøde er utilgængeligt

Instituttet har undersøgt tilgængeligheden ved sidste folketingsvalg i 2015.

Til hvert femte vælgermøde var der ikke adgang til handicaptoilet. Og ved lige under hvert tredje vælgermøde var der ikke handicapparkering.

Næstformand for Danske Handicaporganisationer (DH) genkender problemet:

"Man har simpelthen vænnet sig så meget til, at et vælgermøde som udgangspunkt ikke er tilgængeligt. Det er et problem. Du får dårligere muligheder for at være en engageret demokratisk borger. Det kan godt være, vi kan få en mulighed for at tage stilling til det handicappolitiske, men vi er også engageret i børneinstitutioner, udlændingepolitik og miljø som alle andre,” siger Sif Holst i Kristeligt Dagblad.

Partierne har utilgængelige hjemmesider

Rapporten konkluderer også, at mennesker med synshandicap og med et motorisk handicap har meget svært ved at bruge partiernes hjemmesider. Samtlige partiers hjemmesider er blevet testet efter digitale standarder for digital tilgængelighed og de ligger alle i kategorien "dårlig". Det betyder, at tilgængeligheden på hjemmesiderne er så dårlig, at mennesker med forskellige typer af handicap ikke kan benytte siden uden store problemer. 

Men også partiernes valgmateriale er den gal med. Der er ingen af partierne, der har tilgængeligt valgmateriale, der kan tilgås direkte på hjemmesiderne. Det betyder, at mennesker med handicap har svært ved at orientere sig om partiernes politik forud for valget.

IMR: Gør valgmateriale og vælgermøder tilgængelige

For at alle kan være til at deltage i valgkampen op til Folketingsvalg og EU-Parlamentsvalg anbefaler Institut for Menneskerettigheder, at partierne sikrer tilgængeligt valgmateriale både fysisk og digigtalt.

Samtidig anbefaler instituttet, at vælgermøderne bliver gjort mere tilgængelige, og at partierne sørger for at oplyse om tilgængelighed for mennesker med handicap forud for møderne. 

Læs rapporten "Gør demokratiet tilgængeligt" fra Institut for Menneskerettigheder

Læs historien i Kristeligt Dagblad