Du er her:

Jeppe Kofod prøvede at have handicap

14. maj 2019

Spidskandidat til EU-parlamentet for Socialdemokratiet Jeppe Kofod prøvede at betjene elevatorer og "se" fjernsyn med forskellige handicap hos DH i Høje Taastrup. Samtidigt talte han og DH-formanden Thorkild Olesen om EU's direktiver for tilgængelighed. Selvom han havde besvær med at betjene telefonen uden at kunne se, så mener Thorkild Olesen, at spidskandidaten kunne blive god som blind en dag.

Da man besluttede sig for at bygge Handicaporganisationernes Hus i Høje Taastrup, så ville man gøre det tilgængeligt for alle og imødekomme alle mulige slags handicap.


Det fik Socialdemokratiets spidskandidat til Europa Parlamentet Jeppe Kofod lejlighed til at afprøve først på eftermiddagen tirsdag d. 7. maj.
Normalt skal han hverken bruge kørestol eller se fjernsyn med synstolkning, men inden et møde med formanden for Danske Handicaporganisationer (DH), Thorkild Olesen, oplevede Jeppe Kofod at have forskellige handicap og i det tilgængelige hus.


En talende telefon blev en udfordring

Jeppe Kofod kom godt omkring, da han skulle betjene husets elevator fra en kørestol, og da han som blind skulle ”se” DRs dramaserie Borgen fik han øjnene op for, hvor meget det hjælper, når TV-serier bliver synstolket.
Problemerne opstod først for alvor, da Thorkild Olesen ville bede Jeppe Kofod om at indkode sit telefonnummer på sin smartphone. Thorkild Olesen er nemlig blind, og bruger derfor sin telefon på en anden måde, end seende gør.


Jeppe Kofod skulle skrive på telefonens tastatur, mens skærmen var slukket, og måtte nøjes med at lade sig lede af telefonen, der fortalte ham, hvor han havde placeret sin finger.
Meningen med galskaben var, at Jeppe Kofod på egen krop skulle opleve, hvordan man kan gøre tilværelsen lettere for personer med handicap. Noget som han har haft indflydelse på i sin tid i Europa Parlamentet.

EU-regler kan gøre det lettere at have et handicap

Der er nemlig blevet vedtaget forskellige tiltag i parlamentet, så der er regler for synstolkning i biografen eller fjernsynet, og så elevatorer for eksempel bliver lettere at betjene for alle.

Det drejer sig om tilgængelighedsdirektivet, AVMS-direktivet og elevatordirektivet.


”Jeg synes, det understreger vigtigheden af det europæiske samarbejde, at vi laver fælles standarder, der kan hjælpe folk med handicap i hele EU,” fortæller Jeppe Kofod og fortsætter:


”I et marked med 500 millioner mennesker, hvoraf 80 millioner af dem har funktionsnedsættelser, så kan EU virkelig hjælpe. Det viste Thorkild mig i dag på rundvisningen i huset, men også med for eksempel medicinpakker med blindeskrift på.”


Thorkild Olesen fra Danske Handicaporganisationer (DH) var glad for besøget:
”Jeppe Kofod skal have tak for en god dialog og for at have mod til at forsøge at have et handicap. Han har brug for træning, men kunne sagtens blive en dygtig blind en dag”


”EU har stor betydning for mennesker med handicap. I den næste periode skal parlamentet vedtage en ny strategi for handicapområdet. Jeg er glad for Jeppe Kofods interesse og er sikker på, at vi får et godt samarbejde om handicapområdet efter valget”.

Se videoen fra besøget her.