Du er her:

Nu bliver flere offentlige hjemmesider tilgængelige

4. maj 2016

EU-parlamentet og EU’s ministerråd blev i går aftes enige om at vedtage et direktiv om tilgængelighed på internettet. Fremover skal offentlige hjemmesider være mulige at bruge for alle.

I dag er en god dag for tilgængelighed på internettet for personer med handicap. Fremover skal alle offentlige hjemmesider og tilhørende mobile applikationer laves efter en række internationale standarder, der tager højde for, at personer med handicap også skal have mulighed for at klikke sig rundt på hjemmesiderne.

Det er resultatet af, at EU-parlamentet og EU’s ministerråd i går aftes blev enige om at vedtage et web-direktiv, der kort sagt betyder, at alle offentlige hjemmesider skal kunne bruges af alle.

Vedtagelsen af direktivet vækker stor glæde i Danske Handicaporganisationer (DH).

”Fremover vil vi kunne skrive vores børn op til en plads i daginstitution. Vi vil kunne melde flytning. Vi vil kunne tjekke vores forskudsopgørelse og ændre i selvangivelsen. Og alle disse ting behøver vi ikke at skulle bede andre folk om hjælp til pga. utilgængelige hjemmesider – nu kan vi gøre det selv”, siger Thorkild Olesen, der er formand for DH.

Et stort skridt i den rigtige retning

Når direktivet er rettet mod offentlige organer, så skyldes det, at informationen og mulighederne på disse hjemmesider ofte er fundamentale i en borgers hverdag. Skat, skole og sundhed er tre eksempler på områder, der er af stor vigtighed for mange borgere.

Nogle personer med handicap bruger særlige IT-hjælpemidler til at komme ind på disse hjemmesider. Med web-direktivet skal de offentlige myndigheder sørge for, at deres hjemmesider er brugbare for personer, der eksempelvis bruger oplæsningsprogrammer, særlige pegeredskaber eller tale-til-tekst, når de går på internettet.

”Det har længe været et stort ønske for os, at personer med handicap får de samme muligheder for at gå på nettet som andre. Det er web-direktivet et stort skridt i den rigtige retning hen imod”, siger Thorkild Olesen.

Tilgængelighed sikrer inkludererede borgere

Direktivet har været længe ventet for mange personer med handicap. Det første spadestik blev taget i 2006, hvor man vedtog ’Rigadeklarationen’ om, at offentlige hjemmesider skulle være tilgængelige i 2010. Da man herefter ikke så nogen stigning i antallet af tilgængelige hjemmesider, blev direktivforslaget for bedre tilgængelighed på internettet lanceret i 2012. I dag er EU-parlamentet og EU’s ministerråd nået til enighed om direktivet, næste skridt er den formelle vedtagelse i hhv. EU-Parlamentet og EU’s Ministerråd.

EU’s egne skøn lyder på, at under 10 % af de offentlige websteder i Europa er tilgængelige for personer med handicap. I Danmark er det tal ca. 50 % ifølge en undersøgelse fra Digitaliseringsstyrelsen.

Med andre ord er der altså et betydeligt forbedringspotentiale, for at personer med handicap kan deltage på lige fod med øvrige borgere i samfundet. Det er især vigtigt i forbindelse med digitaliseringen, der har erstattet en stor del af den personlige kontakt med det offentlige.

”Digitaliseringen kan være en fordel for mange mennesker med handicap. Men kun hvis den er tilgængelig. I en tid, hvor IT fylder mere og mere i folks hverdag, er det vigtigt også i fremtiden at være opmærksom på, hvordan teknologi kan tilpasses personer med handicap, så de oplever at være en fuldt inkluderet borger”, afslutter Thorkild Olesen.

 Læs mere om vedtagelsen af direktivet i EU-kommissionens pressemeddelelse

 jh@handicap.dk