Du er her:

Udskældte lovforslag om boligydelse på stand-by

17. december 2015

Den udskældte ændring i reglerne om boligydelsen er sat på stand by - men hvor længe? Allerede til foråret mødes Folketinget, for at finde besparelsen på de 90 millioner - og stadig inden for samme ramme. Vi er glade for at vores pres på Regeringen har båret frugt, men vi havde håbet på en rigtig julegave til vores medlemmer og ikke een på efterkrav.

Lovforslag om ændring af reglerne for boligydelsen til folkepensionister og førtidspensionister efter gammel ordning, blev i tirsdags trukket tilbage efter heftig kritik fra Ældre Sagen og en række handicaporganisationer, herunder Danske Handicaporganisationer. 

Det er vi ganske tilfredse med. Men Finansministeriets udmelding om at trække det udskældte lovforslag tilbage, vækker ikke kun jubel hos DH. Samme dag blev det nemlig også meldt ud, at Folketinget til foråret vil fortsætte arbejdet med at finde de 90 millioner og stadig inden for den samme ramme. Ergo kan vi stadig forvente besparelser på området. "Jeg er glad for, at aftalen er trukket tilbage, men politikerne vil stadig finde de 90 millioner kroner inden for den samme ramme, så vi er jo kun reddet midlertidigt", udtaler DHs formand, Thorkild Olesen til Ritzau.

Særligt de med lave indkomster vil blive ramt af en besparelse, udtaler Thorkild Olesen videre til Ritzau: "Mine medlemmer kan ikke bare lige håndtere, hvis de mister en masse penge. Boligydelsen er helt essentiel for mine medlemmer. Hvis de her besparelser gennemføres, så frygter jeg, at mange handicappede vil være i fare for at ryge på gaden. De lejligheder, som for eksempel udviklingshæmmede bor i, er ikke i den billige ende. Der er nogle fællesarealer og nogle ting, der skal være på plads, fordi der skal følge personale med, så det er ikke billigt".

Et af de bærende argumenter bag det fremsatte lovforslag om ændring af reglerne for boligydelsen er, at man ved at fjerne huslejestøtten får billige boliger, og således fremmer kommunernes incitament til at bygge billige ældreboliger.

Ja, det lyder for godt til at være sandt – og det er det. Reelt skal forslaget forbedre de offentlige finanser med ca. 90 mio. kr. i 2016 voksende til ca. 480 mio. kr. i 2020. Og den afledte effekt vil reelt være, at en stor gruppe ældre borgere med handicap risikerer yderlige fattigdom og i værste fald hjemløshed. Det synes vi ikke er en værdig alderdom.

Det er ikke rimeligt at reducere boligstøtten for den enkelte og dermed den enkeltes rådighedsbeløb. Logikken er simpelthen helt forkert.  Allerede i dag, er det meget vanskeligt for borgere med handicap og lave indtægter, som er visiteret til almene ældre- og handicapboliger, at få økonomien til at hænge sammen. Det skyldes især de høje priser på almene ældreboliger. 

kkgs@handicap.dk