Du er her:

Ventetid på genoptræning falder

23. januar 2015

Ventetiden på genoptræning efter udskrivning fra sygehus falder. Halvdelen af landets kommuner leverer nu genoptræning indenfor en uge. Det er godt, men desværre er ventetiden på genoptræning efter serviceloven og vedligeholdelsestræning uforandret.

Hvis du kommer alvorligt til skade, så er ventetiden på genoptræning afgørende for, hvordan du klarer dig. Forskningen viser, at bare en uge uden bevægelse betyder, at man mister op mod 20 procent af sin muskelkraft. 

Heldigvis går det i den rigtige retning. Hvor det sidste år kun var hver tredje kommune, der leverede genoptræning indenfor en uge, så er det nu hver anden. Det vil forbedre borgernes chancer for at genvinde funktionsevne og livskvalitet. 

Det viser en undersøgelse, som i alt 88 kommuner har deltaget i, og som Gallup har gennemført for Danske Handicaporganisationer,  Ældre Sagen og Danske Fysioterapeuter.

Denne  gode nyhed gælder for genoptræning efter sundhedsloven, hvor kommunerne skal sørge for genoptræning til borgerne, når de udskrives fra sygehuset.

”Halvdelen af kommunerne kan levere genoptræning inden for en uge. Det viser, at det er muligt at afskaffe ventetid over hele landet. Så det er bare om at komme i gang. Vi synes bestemt ikke, bopælen skal afgøre, hvor længe man som patient skal vente på den nødvendige genoptræning. Uanset hvor man bor, bør man ikke vente mere end en uge”, mener Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer.

Undersøgelsen viser også, at der ingenting sker med genoptræning efter serviceloven og vedligeholdelsestræning til mennesker med fysisk eller psykisk handicap. Her er ventetiderne uforandrede, og det betyder, at der er kommuner, hvor borgere venter over 6 uger på at komme i gang med genoptræning eller vedligeholdelsestræning.

”Jeg synes, der er en tendens til at overse de borgere, der har behov for tilbud efter serviceloven. Men det er jo lige så vigtigt for deres funktionsevne og livskvalitet, at de kommer hurtigt i gang. Jeg mener, tiden er kommet til også at sætte fokus på ventetiderne på genoptræning efter serviceloven og vedligeholdelsestræning. 6 ugers ventetid eller mere er alt for meget”, slutter Thorkild Olesen.

Hent hele undersøgelsen på Ældresagens hjemmeside