Du er her:

Case

Voksen med ADHD og kognitive vanskeligheder

 

Dennis er ikke nået frem da du kalder ham ind, og du overvejer om han  overhovedet dukker op i dag. Du har oplevet det et par gange før, at han ikke har været der til aftalt tid. Nogen gange har Dennis glemt det, andre gange har han ikke fået indkaldelsen. De gange hvor det er  lykkedes dig at have Dennis inde til samtale, har han virket oprigtig ked af at han ikke kom sidste gang.

 

Nu står Jeanette fra forkontoret i døren og fortæller at Dennis er kommet, 8 min for sent.

Dennis kommer ind forpustet og forklarer med høj stemmeføring og i lynets hast, at han rent faktisk var i god tid, men at hans knallert så pludselig ikke ville starte, selvom han kørte på den i går. Han skulle så tage bussen, som selvfølgelig kørte, så han kun nåede at se enden af den. Prøvede at få fat i en kammerat. Den første svarede ikke, vidste Dennis egentlig godt for han havde lånt hans oplader, så han havde nok ikke mere strøm på sin mobil.  Fik fat i en anden kammerat der godt kunne køre ham, men han var godt nok meget sent på den.

Du accepterer undskyldningen, og siger at det vigtigste er, at han er kommet. Dennis ser meget lettet ud, siger endda tak.

Formålet med mødet er at få lagt en plan, for hvad der skal ske indtil Dennis skal starte på Brobygning om ca 4 mdr. Sidste gang talte i om, at det måske kunne være fint med en praktik hos en maler, så Dennis kunne blive klogere på, om det var en vej at gå. Jeg foreslog, at vi skulle henvise Dennis til den afdeling, der samarbejder med vores virksomhedscentre for at finde et godt sted. Dennis fortalte så, at hans farbror var gode venner med en maler, og det kunne være, at han kunne komme i praktik der. Det var aftalen at Dennis skulle afklare dette inden mødet i dag.

Jeg spørger Dennis, om han har fået talt med sin farbror. Dennis kigger undrende på mig, og spørger så, ”om hvad?”.  

Lidt opgivende genfortæller jeg for Dennis, hvad vi talte om ved sidste møde og hvilke aftaler, det var vi havde lavet. Kan du ikke huske, det spørger jeg? Jeg oplever at Dennis bliver en smule pinlig berørt over at have ”glemt” det, og han fortsætter straks. Jo, men jeg har også talt med min onkel, men han var ikke gode venner med ham maleren længere.

Jeg har også tænkt på, fortsætter  Dennis , egentlig tror jeg hellere jeg vil være mekaniker. Jeg kan rigtig godt lide at rode med biler. Og jeg er heller ikke helt dum til det, siger mine kammerater. Faktisk har jeg en kammerat der har et autoværksted – måske kan jeg komme derhen.

De kognitive vanskeligheder  der er forbundet med at have ADHD, kommer til udtryk gennem vanskeligheder med at opfatte, fortolke, huske, planlægge, orientere sig og regulere sig selv.  Kognitive vanskeligheder kan betyde at man oplever situationer helt forskelligt fra det andre gør, og det påvirker naturligvis hvordan man handler i den konkrete situation.

Derfor kan man opleve at mennesker med ADHD reagerer overraskende eller upassende i situationer – det skyldes, at de har opfattet situationer anderledes end andre.