Du er her:

TV

Personer med handicap skal have samme muligheder for at få adgang til TV som alle andre. Tv er en primær kilde til information, læring og underholdning. Tv bringer information og understøtter den demokratiske dialog, lige så vel som de kulturelle og sociale værdier i samfundet. Tilgængelighed til tv er derfor af afgørende betydning for personer med handicap.

Der findes adskillige former for inkluderende teknologi og teknikker, der kan gøre tv-mediet tilgængeligt for personer med handicap: tekstning, tegnsprogstolkning, synstolkning, oplæsning af undertekster og lign. Desværre er disse teknologier enten ikke særligt udbredt eller i nogle tilfælde slet ikke implementeret i Danmark. Desuden skal selve tv-udstyret være tilgængeligt, dvs. det skal være muligt at benytte for personer med handicap. Public service-kanalerne DR og TV2 er de eneste danske kanaler, der på nuværende tidspunkt har forpligtelser til at sikre tilgængelighed for personer med handicap i forhold til tv-programmer. Der er ingen forpligtelser til at sikre, at udstyret gøres tilgængeligt.

 DH mener:

  • DR’s forpligtelser i forhold til tilgængelighed skal udvides, så alle DRs kanaler sender tilgængelige udsendelser. Heriblandt skal der findes en løsning på tegnsprogstolkende udsendelser, der på nuværende tidspunkt kun kan sendes mellem kl. 17-21 pga. den måde, DR har valgt at sende udsendelserne på (en særlig tegnsprogskanal). TV2’s forpligtelser bør udvides til at omfatte flere tilgængelighedstjenester og flere udsendelser.
  • Alle danske tv-udbydere skal forpligtes til at sende tilgængelige tv-programmer.
  • Producenter af tv-udstyr skal forpligtes til at lave tilgængelige tv-udstyr.