Du er her:

Sundhed

5

Centrale tal

Handicapgrupper dør langt tidligere end andre
Mennesker med udviklingshæmning dør i gennemsnit 14 år tidligere end resten af befolkningen. Og mennesker med alvorlige sindslidelser op imod 15-20 år tidligere. De fleste dødsårsager kan forebygges med den rette indsats. En løsning er at indføre et sundhedstjek til sårbare borgere. Læs mere om problemet og DH's forslag her: Sundhedstjek.

Ensomhed rammer mere mennesker med handicap
Hvis du har et handicap, er der langt større risiko for at opleve ensomhed. Det er ikke godt for sundheden hos et menneske at føle sig uønsket alene. En VIVE-rapport fra 2017 har undersøgt, hvordan mennesker med handicap er signifikant oftere ufrivilligt alene end mennesker uden handicap: Personer med handicap - hverdagsliv og levevilkår 2016

Flere skader på tænder hos mennesker med handicap
Mennesker med handicap har 3-4 gange ringere tandsundhed end mennesker uden handicap. Det er fx et stort problem, at den nødvendige medicin skader tænderne. Tandbehandling er samtidig dyrt, og nogle får derfor aldrig gjort noget ved skaderne.

Vi mener

Bedre sundhedstilbud
Vi med handicap vil leve et godt liv. Derfor vil vi fjerne uligheden ved at kæmpe for bedre sundhedstilbud. Vi skal fx sikre kortere ventetid på genoptræning, udvidet adgang til psykologhjælp og bedre tilbud til mennesker med flere sygdomme.

Fri og lige adgang
Mennesker med handicap dør markant tidligere end alle andre. Vi skal derfor sikre sundhedstjek til sårbare grupper, der ofte har en række sygdomme, som aldrig bliver opdaget. Desuden skal der være bedre forebyggelse og behandling i sundhedsvæsnet, hvor mennesker med handicap er tænkt med.

 

Kontakt

Torben Kajberg
ChefkonsulentMail: tk@handicap.dk
Twitter: @TKajberg