Søg

Bedre inklusion i folkeskolen

Der er stor forskel på, hvordan det går med inklusion i kommunerne. Mange forældre til børn med handicap oplever, at der er udfordringer med inklusion af deres barn i skolen. På landsplan mener to ud af tre forældre ikke, at deres barn er inkluderet godt nok i skolen.

Hvad kan I gøre?

I kan finde ud af, hvordan det ser det ud i jeres kommune. Det er ikke alle DH afdelinger, der har et indblik i, hvordan det ser ud med inklusion i skolen.

Den viden kan I for eksempel få ved at række ud til nogle af de forældregrupper til børn med handicap, der findes i mange kommuner.

På den måde kan I skabe et netværk med forældre til børn med handicap og få aktuel viden om, hvordan forældre i jeres kommune oplever inklusion i skolen. Denne viden kan I også bruge til dialog i jeres handicapråd. Samtidigt kan forældre til børn med handicap via jer få et talerør og komme i dialog med kommunen.

I mange kommuner har forældre til børn med handicap oprettet grupper på for eksempel Facebook, hvor de udveksler erfaringer og hjælper hinanden. Dialog og netværk med de lokale forældregrupper kan bidrage til afdelingens arbejde ved at give jer et indblik i forældrene syn på inklusion i skolen.

Dialogen med forældre til børn med handicap kan danne udgangspunkt for blandt andet at drøfte spørgsmålet om inklusion i skolen på et møde i det lokale handicapråd. Forældrene kan inviteres med til et sådant møde for at formidle konkrete cases og oplevelser af inklusion til politikerne i kommunen.

Et eksempel på et samarbejde mellem DH afdelingen og en lokal forældregruppe, er fra Albertslund kommune.

DH Albertslund går sammen med lokal forældregruppe om bedre inklusion

I Albertslund Kommune var forældre til børn med handicap gået sammen i en netværksgruppe for at dele viden og erfaringer med hinanden. Forældrene ville gerne i dialog med politikerne og forvaltningen i kommunen.

De tog kontakt til politikerne og skrev også til DH afdelingen, som foreslog at mødes. DH afdelingen ville gerne sætte fokus på børne- handicapområdet og inklusion i skolen, men manglede konkret viden om, hvordan det stod til i kommunen.

I fællesskab besluttede DH-formanden og en repræsentant for forældrenetværket at invitere til et møde med politikere og embedsmænd. Mødet blev en stor succes. Borgmesteren og mange politikere deltog plus repræsentanter fra flere forvaltninger. Mødet resulterede i, at kommunen lovede at udarbejde en handleplan for en velfungerende sagsbehandling og der blev aftalt et opfølgende møde et halvt år senere.

Samarbejdet med den lokale forældregruppe betød, at DH afdelingen fik konkret viden om udfordringer på børnehandicap- og skoleområdet, som DH afdelingen kunne bringe op politisk i kommunen. Forældrenetværket oplevede at blive hørt af forvaltningen. På den måde blev samarbejdet en fordel for både DH afdelingen og den lokale forældregruppe.