Søg
Billedet er fra dialomødet i DH Odense og viser Formand Birthe Malling og politikerne Mai Mercado, Trine Bramsen, Karsten Hønge og Jens Henrik Thuelsen Dahl.

Birthe Malling sammen med Mai Mercado, Trine Bramsen, Karsten Hønge og Jens Henrik T. Dahl fra DH Odenses dialogmøde i 2019.

Afgået formand deler ud af 26 års erfaring

Samarbejde og kommunikation har været Birthe Mallings foretrukne værktøjer i hendes 26 år lange formandskab for DH-Odense. Det har jeg haft succes med, lyder det fra Birthe Malling.

Birthe Malling har været formand for DH Odense i 26 år og takker nu af efter en lang og god periode. Vi har ringet og spurgt hende om, hvad hun gerne vil give videre af inspiration til andre DH-afdelinger.

Hvad fik dig til at gå ind i lokalarbejdet?

”Det var min far, som inspirerede mig til at gå ind i lokalpolitik. Han sagde altid, at politik er den bedste måde at få indflydelse på, og det kan jeg jo kun give ham ret i. 

Jeg meldte mig ind i Muskelsvindfonden i 1973, hvor Jørgen Linger uddannede os i at takle politikerne og tale i et sprog, så de forstod, hvad vi sagde. Det var en vigtig lære og har hjulpet mig til altid at have en god kontakt og et godt samarbejde med politikerne.

I 1996 blev jeg formand for Handicaprådet og året efter, i 1997 formand for DH Odense.”

Hvilke positive resultater har du været mest stolt af?

”Vi har haft en finger med i spillet på mange områder i kommunen. Men arbejdet med at sikre bedre tilgængelighed til letbanen og H.C. Andersen museet, er jeg nok særligt stolt af. Og så, at vi har fået indført faste dialogmøder med politikerne. Og så selvfølgelig handicaptopmødet i 2022, som vi fik stablet på benene sammen med Odense Kommune.

Vi har også fået lært Kommunen at have en tegnsprogstolk til stede ved alle offentlige møder. Det har altid været en af mine kæpheste, og noget, jeg er berygtet for i kommunen.”

Hvorfor lykkedes det så godt for jer?

”Vi har altid været seriøse og positive i vores samarbejde med de forskellige forvaltninger. Og det tror jeg, vi har vundet rigtigt meget ved. Vi kommer for eksempel ikke kun med brok, men også med forslag til, hvordan vi kan løse problemet.

Og så har det altid været vigtigt for mig med en fælles front i handicaparbejdet. Det giver så meget mere vægt, når vi siger, vi kommer fra DH, og det brugte jeg mine første år som formand på at få folk til at forstå. Og så har vi altid sørget for, at alle er involveret i afdelingens arbejde. Alle i FU sidder for eksempel med i en samarbejdsgruppe i kommunen.

Afdelingens arbejde må ikke stå og falde med formanden, og det er vigtigt, at vi deler vores viden med hinanden. Derfor har næstformanden og jeg også altid haft et stort samarbejde.

Samarbejdet mellem afdelingerne er også vigtigt, og jeg har i mange år haft en rolle som mentor for de nye formænd i DH-afdelingerne, og det fortsætter jeg gerne med.

Det har været godt at være formand, og mit arbejde DH Odense er ikke slut. Men det er også vigtigt at vige formandspladsen for nye kræfter, så nu giver jeg stafetten videre til vores næstformand, Keld Verner Nielsen."