Søg
Nyhed, Debatindlæg

DH: Gør som Roskilde – indfør sundhedstjek i hele landet

Et sundhedsprojekt i Roskilde viser, at mange borgere med udviklingshæmning har brug for behandling. Det understreger behovet for at indføre sundhedstjek i hele landet, mener DH’s formand.

Læge skriver på papir ved sin computer

Der er behov for indføre sundhedstjek for mennesker med sindslidelse og udviklingshæmning i hele Danmark. Det viser de foreløbige resultater fra et nyt projekt i Roskilde Kommune.

I Roskilde får de udviklingshæmmede borgere tilbudt et grundigt sundhedstjek hos deres læge. Og i 78 % af tilfældene har det vist sig, at borgerne havde sygdomme eller symptomer, hvor der er behov for behandling eller yderligere undersøgelse.

”Roskilde Kommune har gjort et godt stykke arbejde for deres borgere med handicap. Nu bør sundhedstjekket udbredes til hele landet. Som samfund kan vi ikke have, at borgere går rundt med hudproblemer, tandproblemer eller D-vitaminmangel, uden det bliver opdaget. Roskilde-projektet viser, at vi stadig kan gøre livet for mennesker med handicap endnu bedre i Danmark”, siger Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer (DH)

”Et landsdækkende sundhedstjek er vejen frem. Vi har selv gennemført et pilotprojekt, hvor en gruppe borgere med udviklingshæmning eller sindslidelse fik et sundhedstjek. Der blev opdaget tandproblemer, manglende vaccinationer og besvimelsesanfald”, siger DH’s formand.

Svært ved at opdage symptomer

For borgere med udviklingshæmning er sundhedstjekket vigtigt, fordi de kan have svært ved at opdage og kommunikere symptomer. En undersøgelse fra Socialt Udviklingscenter viser, at borgere med udviklingshæmning lever 14 år kortere, bl.a. fordi kræftsygdomme bliver opdaget alt for sent.

Også for mennesker med sindslidelse er sundhedstjekket vigtigt. I gennemsnit forkortes personer med sindslidelses levealder med 20 år. Det skyldes blandt andet, at medicinen kan give større risiko for hjertekar-sygdomme. Sundhedstjekket kan være med til at opdage dette.

”Problemet er, at fysiske sygdomme ofte ikke opdages hos mennesker med udviklingshæmning eller sindslidelse. Vi taler om borgere, der måske har intet eller begrænset sprog. Nogle har også en højere smertetærskel end andre og opdager problemerne for sent. Det virker med et sundhedstjek, hvor personalet er uddannet til at støtte borgerne med at opdage problemer, og borgeren hjælpes til at kommunikere om deres sundhed”, siger Thorkild Olesen.

Der er penge at spare

”Med et sundhedstjek og den rette behandling kan borgerne slippe for sygdomme. ​Og samfundet sparer penge, fordi problemerne bliver opfanget, før de vokser sig større og dyrere at behandle”, siger formanden for DH.

Sundhedstjekkene i Roskilde Kommune er blevet til på baggrund af et pilotprojekt, hvor Danske Handicaporganisationer i samarbejde med landsforeningen LEV, landsforeningen SIND og Københavns Kommune foretog sundhedstjek på botilbud i København.

Læs mere om Roskildes sundhedstjek på her

Projekt Sundhedstjek

- Hos 78 % af de undersøgte borgere skønnede lægen, at der var behov for yderligere undersøgelser eller behandling.

- Blandt de hyppigste fund var nedsat hørelse, problemer med fødderne, eller at resultaterne af blodprøverne gav anledning til yderligere undersøgelse.

- Foruden Roskilde er Projekt Sundhedstjek igang i København, Svendborg og Allerød.

- Projektet løber frem til 2017, og der er afsat 12 mio. kr. til det.

 

 

Emne