Søg
Nyhed

DH og Marianne Vind drøfter den nye europæiske handicapstrategi

DH-næstformand Sif Holst og medlem af Europa-Parlamentet Marianne Vind drøftede, hvad vi kan bruge Europa-Parlamentet til i arbejdet for mennesker med handicaps rettigheder.

Sif Holst i online debat med Marianne Vind

Selv når det ikke umiddelbart er synligt, er vi i høj grad påvirket af de beslutninger der træffes af EU og vi kan bruge EU-arbejdet til at påvirke de kampe vi ellers sidder med. I forhold til handicapområdet er der i øjeblikket større vilje til forandring inden for EU-systemet end vi oplever hos fx regeringen eller i et ministerium, selv om der selvfølgelig også i EU er mange interesser på spil og vi ikke altid får det som vi vil have det." 

Det sagde Sif Holst - der er medlem af EU’s Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (EØSU) - i en debat med medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, Marianne Vind.

Debatten var arrangeret af organisationen Nyt Europa og emnet var, hvad vi kan bruge fora som EØSU og Europa-Parlamentet til i arbejdet for mennesker med handicaps rettigheder.

I EØSU og Europa-Parlamentet handler det om at arbejde for mennesker med handicaps rettigheder på europæisk plan, men er samtidigt en vigtig løftestang for arbejdet på nationalt niveau.

Sif Holst gav i debatten en status over, hvor arbejdet med den kommende europæiske strategi for personer med handicap ligger på nuværende tidspunkt. Hun fremhævede særligt følgende punkter som vigtige:

  • Retssikkerhed – særligt med henblik på Independent Living
  • Uddannelse
  • Arbejdsmarked og diskrimination
  • Tilgængelighed – på nettet, design, bankautomater, bygninger og til transport
  • Sundhed

Det stærkeste ved handicapstrategien er at den tager udgangspunkt i handicapkonventionen og hvordan vi kan bevæge os i retning af at opfylde vores forpligtelser i forhold til den. Det svageste punkt er at den risikerer at blive til endnu et papir med pæne ord og knap så meget handling, særligt hvis landene ikke arbejder med de nationale initiativer og hvis der ikke bliver fulgt op – og her kommer blandt andet Europa-Parlamentet og EØSU ind i billedet,” forklarede Sif Holst.

Der var stor enighed om, at der var lang vej endnu, før mennesker med handicap har samme muligheder som andre til at deltage i den politiske proces. At mennesker med handicap er repræsenteret i den politiske proces er helt afgørende, for det er det, der skal sikre deres rettigheder.

Emne

Kontakt

Monica Løland

Monica Løland

Chefkonsulent på transport og digital tilgængelighed
40 14 05 24