Søg
#GDS2022

DH melder sig på banen med forpligtelser til globalt handicaptopmøde

Hundredevis af aktører mødes for blot anden gang til det globale handicaptopmøde, Global Disability Summit, for at fremme inklusionen af mennesker med handicap.

Stater, FN-organisationer og civilsamfundsorganisationer er nogle af de aktører, der deltager ved topmødet. De mange aktører kan melde forpligtelser ind – forhold, som de hver især vil forpligte sig til at forbedre, med formålet om at skabe bedre vilkår for mennesker med handicap. Særligt i udviklingslandene.

Udover de konkrete forpligtelser fra deltagerne, sætter topmødet fokus på en række vigtige emner gennem paneldebatter og deling af eksempler på ”best practice”. Emnerne er styrkelsen af handicaporganisationer i det globale syd, inklusion af mennesker med handicap i uddannelse, sundhed, beskæftigelse samt i krise- og konfliktsituationer, herunder klimaforandringer. Det skal alt sammen bidrage til at sikre implementeringen af FN’s handicapkonvention, og at ingen lades i stikken, som Verdensmålene og 2030-dagsordenen foreskriver.

Listen over arrangementer, man kan deltage i, kan findes her: https://www.globaldisabilitysummit.org/blogs/global-disability-summit-events-2022-guide

Logo of Global Disability Summit

DH’s forpligtelser

DH har meldt to forpligtelser ind, der vedrører internationalt udviklingssamarbejde:

  • DH forpligter sig til at fremme underrepræsenterede grupper og grupper, der er udsat for diskrimination baseret på både handicap og andre faktorer samtidig i det internationale udviklingssamarbejde. Dette skal ske gennem dialog med samarbejdspartnere om mulighederne for sammen at udvikle og implementere handlingsplaner, der skaber dette.
  • DH forpligter sig også til gennem dialog og samarbejde at fremme, at andre danske organisationer og institutioner, der er engagerede i internationalt udviklingssamarbejde og humanitære indsatser tager konkrete tiltag til at inkludere mennesker med handicap i deres programmer og organisation.

Verdensmålene, 2030-dagsordenen og løftet om ikke at lade nogen i stikken er noget, DH har arbejdet med i mange år. Det udgør en vigtig løftestang til at sikre, at mennesker med handicap verden over får lige muligheder og rettigheder. Handicaptopmødet er dog en unik mulighed for i endnu højere grad at vise de mange vigtige aktører hvilken værdi og vigtig viden, som handicaporganisationerne kan bringe med til bordet. Både Thorkild Olesen og Sif Holst, der hhv. formand og næstformand i DH, er derfor glade for, at DH er kommet med forpligtelser.

"Med DH's forpligtelser håber og tror jeg på, at løftet om ikke at lade nogen i stikken kommer et lille skridt nærmere. Der er lang vej igen, særligt når det kommer til fuld inklusion af mennesker med handicap i udviklingslandene - men med de hundredevis af forpligtelser, vi kommer til at se til handicaptopmødet, er vi rigtig godt på vej," fortæller Thorkild Olesen.

På hjemmesiden for det globale topmøde ligger alle forpligtelser, der er meldt ind: https://www.globaldisabilitysummit.org/commitments.

Om Global Disability Summit
  • Den norske regering er sammen med International Disability Alliance og den ghanesiske regering værter for topmødet.
  • Mødet finder sted den 16. og 17. februar 2022 og afvikles primært online.
  • Som optakt til det globale handicaptopmøde afholdes der et ungdomstopmøde den 14. februar samt et civilsamfundstopmøde den 15. februar.
  • Det globale handicaptopmøde i Norge er det andet af sin slags. Første møde fandt sted i London i 2018.
  • Læs mere om Global Disability Summit her: https://www.globaldisabilitysummit.org/.

Kontakt

Ina Jensen i Handicaporganisationernes Hus

Ina Lykke Jensen

Chefkonsulent
30 28 35 39