Søg
Internationalt samarbejde

DH på kvindernes kampdag: Kvinder skal have en plads ved bordet

Der er brug for en mangfoldig, retfærdig og inkluderende verden, lyder det fra DH på kvindernes kampdag.

Sif Holst, der er taler ved et arrangement.

Forestil dig en verden, hvor dine muligheder ikke afhænger af dit køn. En verden, hvor man ikke skal undskylde for at være kvinde, eller bliver nødt til at modbevise andres forudindtagede forestillinger om, hvordan man burde opføre sig. En verden, der er mangfoldig, retfærdig og inkluderende.

Det er, hvad vi fejrer i dag på kvindernes internationale kampdag. For nogen lyder det som en utopi, men for DH og Sif Holst, DH’s næstformand og kandidat til FN’s Handicapkomite, er det et konkret mål, som vi hver dag arbejder for at nå.

Men for at opnå en verden, hvor alle har lige rettigheder og muligheder, så er det afgørende, at vi har blik for forskellighed, siger Sif Holst. Det er en indstilling, som Sif tager med i alt sit arbejde, og i hendes kandidatur til FN’s Handicapkomite.

”Vores køn, vores handicap og vores baggrund gør en forskel. Og hvis vi ønsker at bevæge os hen imod lige muligheder, er vi nødt til at erkende dette” uddyber hun.

Konsekvenserne ved flerdobbeltdiskrimination.

En kvindelig flygtning med handicap kan opleve diskrimination på baggrund af både køn, flygtningestatus og handicap på en gang. Netop diskrimination, der sker på baggrund af flere faktorer, efterlader mennesker i stikken. Kombinationen af den flerdobbelte diskrimination har nemlig større konsekvenser end enkeltfaktorerne.

Det oplevede Akello Lucy, en enlig mor til et barn med udviklingshandicap i Ghana, da hun deltog i et projekt, der skulle give kvinder en indkomst ved at opdrætte geder. Hun tilsluttede sig projektet uden at snakke med sine mandlige slægtninge, da deltagelse i projektet blev set som hendes egen personlige ting. Derfor fik hun ingen ekstra hjælp til sine andre pligter, såsom børnepasning, hente brænde, gøre rent, lave mad osv. En dag blev hendes datter syg, og Akello Lucy måtte tage med hende på hospitalet, hvor de var i en hel ugen. Under datterens sygdomsforløb blev geden ikke fodret eller lukket ud til græsning, hvilket førte til underernæring og til sidst død.

I Handicappuljen arbejder DH og medlemsorganisationer derfor også målrettet med køn. Det er nemlig et nødvendigt perspektiv at have, hvis vi skal sikre, at ingen lades i stikken.

Kvinder skal have en plads ved bordet

Sif Holst har med sine over 20 år som fortaler for handicaprettigheder selv oplevet den flerdobbelte diskrimination. Og selvom ligestillingsområdet er i stor udvikling, så er der stadig masser at kæmpe for.

”Kvinder er især udsat for de negative konsekvenser af klimaændringer. De udgør størstedelen af ​​verdens fattige. De er mere afhængige af naturressourcer, og har ofte et stort ansvar for at sikre vand, mad, brændstof og andre basale fornødenheder til deres familie. Piger og kvinder med handicap er endnu mere udsatte, idet de bliver marginaliseret både på grund af handicap og køn og ofte glemt i klimainitiativer og nødhjælp”

I handicapbevægelsen har vi en parole, der lyder: Intet om os – uden os. Det betyder konkret, at mennesker med handicap skal inddrages, når det påvirker os. Det skyldes, at mennesker med handicap har et perspektiv og en viden, og hvis den ikke bliver inddraget, så vil mennesker blive efterladt i stikken. Hvis vi vil sikre ligestilling, så må vi først sikre kvinderne en plads ved bordet, siger Sif og uddyber:

”Kvinder af enhver slags skal sikres en plads ved bordet. Det er afgørende, og jeg er sikker på, at det vil sætte os i stand til at skabe en mere mangfoldig, retfærdig og inkluderende verden. Mere inddragelse vil sikre, at vi lykkedes med at designe inkluderende og effektive nødforanstaltninger, klimareaktioner og bygge et bedre samfund generelt, der er tilgængeligt for alle. Lad os fejre kvinder i dag og blive ved med at kæmpe for en mere lige verden, selvom bakken kan virke stejl at bestige. Lad os sikre, at ingen lades i stikken”.

 

Du kan læse mere om Sif og hende kandidatur til Handicapkomiteen her.