Søg
Nyhed

DH: Problematisk når mennesker med handicap ikke bliver screenet for kræft

En ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at kvinder med forskellige typer handicap bliver screenet langt mindre for brystkræft end kvinder uden handicap.

DH logo

Ifølge den nye rapport er det hele 45 procent af kvinder med udviklingshandicap, 41 procent af kvinder med skizofreni og 38 procent af kvinder med cerebral parese, der aldrig er screenet for brystkræft.

Til sammenligning ligger tallet på 13-15 procent for kvinder uden disse handicap.

Der er mange grunde til at mennesker med handicap ikke bliver undersøgt for kræft. For mennesker med et udviklingshandicap eller en psykisk lidelse handler det måske om, at de skal have hjælp til at bestille tid og komme afsted til lægen. For andre, der sidder i kørestol, kan det være, at der mangler lifte på klinikker.

Uligheden i kræftscreeninger gør sig også gældende for andre af de screeningstilbud, som findes i Danmark.

Statens Institut for Folkesundhed konstaterede i 2017, at blot 44 procent af kvinder med cerebral parese var blevet screenet for livmoderhalskræft i de foregående fem år. For kvinder uden cerebral parese var tallet 76 procent.

Desuden viste en undersøgelse fra Danske Handicaporganisationer i 2020, at mere end hver fjerde med et handicap har oplevet problemer med at deltage i de nationale screeningsprogrammer.

”Vi ved, at mennesker med udviklingshandicap og psykisk sygdom lever op til 20 år kortere end andre. Det er der mange årsager til. Men kræft er en af dem. Blandt andet fordi det bliver opdaget alt for sent. Vi har brug for at vide mere om, hvad der skal til, for at mennesket mennesker med handicap også får deres screeninger og den bedste behandling, hvis de bliver ramt af kræft”, siger Thorkild Olesen

Derfor er der også ros til regeringen for, at den i sit udspil til en sundhedsreform netop ville sætte ind mod ulighed i kræft og kortlægge indsatsområder og mulige tiltag.

Danske Handicaporganisationer har sammen med Kræftens Bekæmpelse og Det Centrale Handicapråd skrevet et fælles brev til sundhedsministeren, hvor vi netop opfordrer til at få undersøgt den manglende deltagelse yderligere.

”Herfra bidrager meget gerne til en sådan kortlægning og fortæller om de barrierer, vi oplever i forhold til diagnostik og behandling”, understreger Thorkild Olesen.

Rapporten om "Brystkræftscreening blandt kvinder med funktionsnedsættelse” fra SDU kan læses på linket her (åbner i nyt vindue).

 

Kontakt

Billede Jannie. Mellemblondt hår, delvist opsat. Smiler. blå skjorte.

Jannie Bruun Andersen

Chefkonsulent på sundhedsområdet
26 79 61 65
Michael Steward Fogh i Handicaporganisationernes Hus

Michael Stewart Fogh

Pressekonsulent
92 82 38 09