Søg
Nyhed

DH: Sundhedsreformen er et nødvendigt skridt i den rigtige retning

Regeringen har fremlagt sit længe ventede bud på en sundhedsreform, der skal gøre Danmark sundere. Og der er flere elementer i udspillet, som også vil gavne mennesker med handicap og kronisk sygdom.

Billede af ældre mand i sit værksted

I regeringens udspil lægges der blandt andet op til et løft af indsatsen for mennesker med kroniske sygdomme. Det skal ske via en national kvalitetsplan med klare kvalitetskrav og anbefalinger.

Det skal højne kvaliteten af den hjælp, der gives, og sørge for en større sammenhæng og mere ensartethed i indsatsen for borgere med kroniske lidelser såsom KOL, diabetes, hjertekar-sygdomme og muskel-skelet-lidelser.

Og det er vigtige skridt i den rigtige retning, som regeringen vil tage, mener formand for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen.

”Det er især vigtigt at have fokus på et løft af behandlingen for de mennesker, som lever med handicap og kroniske sygdomme. Hvis vi skal have de bedste forudsætninger for at leve et godt, sundt og frit liv, har vi brug for den rette indsats og behandling”, siger han.

Især sammenhængen i indsatser mellem sektorer halter i dag. Mange mennesker med handicap og kronisk sygdom tabes ofte mellem to skole. En undersøgelse DH har lavet blandt vores medlemsorganisationer viser, at halvdelen oplever, at koordinering mellem sundhedsvæsen og andre myndigheder fungerer dårligt.

Og når det problem skal løses, hjælper DH meget gerne til med viden, erfaringer og indsigt.

”Vi bidrager hellere end gerne med perspektiver på, hvordan vi sikrer den nødvendige sammenhæng og indsats mellem sektorer og sikrer kvaliteten i indsatsen.” siger Thorkild Olesen.

Udspillet indeholder også tiltag som fx nye nationale anbefalinger for opsporing og behandling af blodpropper og blødning i hjernen. Bedre brug af data i det nære sundhedsvæsen. Samt mål om mere behandling i eget hjem, hvor digitale løsninger skal gøre sundhedsvæsenet mere tilgængeligt og fleksibelt.

Uligheden i sundhed for personer med handicap og kronikere er i dag enormt stor. Fx deltager mennesker med handicap i langt mindre grad i kræftscreeninger. Og mennesker med psykisk sygdom og udviklingshandicap dør op til 20 år før andre.

Derfor glæder det Thorkild Olesen, at nogle af de nye tiltag vil prøve at komme de problemer til livs.

 ”Vi er glade for at regeringen vil lave en kortlægning af indsatsområder og mulige tiltag med fokus på ulighed i kræft og i forlængelse af udspillet her også lægger op til en ambitiøs og helhedsorienteret plan for psykiatrien. Der er nok at tage fat på, og vi glæder os til at spille ind”, siger han.

Du kan læse hele udspillet via linket her ( åbner i et nyt vindue).  

Emne

Kontakt

Billede Jannie. Mellemblondt hår, delvist opsat. Smiler. blå skjorte.

Jannie Bruun Andersen

Chefkonsulent på sundhedsområdet
26 79 61 65