Søg
Nyhed, Internationalt samarbejde

DH's partnere beretter om coronakrisen i Syd

I Nepal og Ghana kæmper man også med COVID-19. Her arbejder DH's partnere på højtryk sammen med resten af handicapbevægelsen på at afbøde konsekvenserne for mennesker med handicap.

Handicapbevægelsen i Ghana går i dialog med præsidenten for at sikre en inkluderende håndtering af coronakrisen

I Ghana gør handicapbevægelsen hvad de kan for at hjælpe myndighederne og borgere med handicap gennem coronakrisen. Den 1. april var der 185 bekræftede tilfælde af COVID-19 i Ghana, og tallet stiger hurtigt. Det har ført til en delvis nedlukning af Ghana, som DH’s partner, handicapparaplyen Ghana Federation of Disability Organisations (GFD), nu forbereder sig på.

GFD’s direktør Rita Kusi Kyeremaa fortæller her hvordan handicapbevægelsen håndterer situationen:

“I sidste uge mødtes vi med Ghanas præsident Nana Akufo-Addo for at diskutere inklusionen af mennesker med handicap i den nationale beredskabsplan vedrørende COVID-19. Her var anbefalingerne fra International Disability Alliance (IDA) gavnlige idet de var med til at understøtte de budskaber, vi kom med. Anbefalingerne er ligeledes delt med medlemsorganisationer og regioner, så de også kan komme spil i dialogen med lokale myndigheder. Siden mødet med præsidenten har vi monitoreret myndighedernes tiltag, og vi har blandt andet set forbedringer i forhold til netop inklusion.”

Anbefalingerne fra IDA, der er et netværk af globale og regionale handicaporganisationer, kan netop bruges til at samle og kommunikere vigtige informationer til myndighederne for at sikre den nødvendige støtte til mennesker med handicap under coronapandemien. Anbefalingerne lyder blandt andet at al respons til krisen skal være inklusiv, og det er netop dét, GDF har givet videre til præsidenten. Find IDA's anbefalinger på dette link

Rita fortæller også, at de ansatte i GFD nu arbejder hjemmefra, ligesom vi gør i Danmark og i mange andre lande for tiden. Også i Ghana er det svært at balance arbejde og familieliv, når man skal sørge for at børnenes skole bliver passet – og samtidig sikre at familien har nok mad og vand til klare sig gennem en nedlukning.

I Nepal hjælper handicapbevægelsen myndighederne med at informere om corona

Myndighederne i Nepal har lige som mange andre steder lukket landet ned for at forhindre smittespredning af COVID-19. Grænserne mod nabolandene Kina og Indien er lukket, og kun fødevaretransport er tilladt – men de bliver stadig færre. Allerede nu er adgangen til mad, medicin og basisvarer blevet sværere fordi mange har hamstret varer og butikkerne har hævet priserne. Potentielt kan det udvikle sig til en fødevarekrise, som kan blive særligt udfordrende for de mindst bemidlede mennesker.

Mange af de nepalesere, der lever med et handicap, er i forvejen ekstra udsatte overfor coronasmitte på grund af dårlig sundhedstilstand. Informationen om smittespredning og nødvendige forholdsregler er derfor livsvigtig for mange mennesker med handicap, men det er en udfordring for myndighederne at få informationen ud til dem. Allerede nu ser det også ud til at flere kommer til at mangle medicin og udstyr såsom urinposer, bleer, kateter og håndsprit.

National Federation of the Disabled – Nepal (NFDN), DH’s partner i Nepal, monitorerer udviklingen tæt. Selvom alle arbejder hjemmefra, har bestyrelsen lagt en plan for hvordan handicapbevægelsen kan være med til at sikre, at myndighedernes tiltag og information om corona er tilgængelig og at den når borgere med handicap. NFDN har blandt andet hjulpet myndighederne med at tilpasse en hjælpepakke, så mennesker med handicap kan få den medicin, de skal bruge, og så eventuelle maduddelinger også vil nå ud til alle dem, der har allermest brug for det.

NFDN er løbende i kontakt med ministerierne, og handicapbevægelsen hjælper både nationale og lokale myndigheder med at sikre, at deres kommunikation til borgerne er tilgængelig. Handicapbevægelsen har også taget sagen i egen hånd, og produceret en video der nemt og tilgængeligt informerer om COVID-19 og hvordan man forebygger smitte. Videoen er blevet distribueret og delt blandt medlemmer for at formidle myndighedernes officielle sundhedsråd på tilgængelig vis. Den kan ses her:

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør