Søg
Nyhed, Internationalt samarbejde

Fra mangosten til stærkt træ: Besøg fra ugandisk epilepsiforening satte spot på organisationsudvikling.

Konteksten i Danmark og Uganda er meget forskellig – men kampene er de samme. Det var hovedkonklusionen efter sidste uges inspirerende besøg fra den ugandiske epilepsiforening, ESAU.

Sif Holst sammen med forpersonen for den ugandiske epilepsiforening.

I forbindelse med Epilepsiforeningens danske 60 års jubilæum var deres ugandiske partnerorganisation inviteret til Danmark på fejrings- og inspirationstur. I den forbindelse havde Danske Handicaporganisationer besøg af delegationen i to dage.

DH havde i en lang årrække et partnerskabsprojekt i netop Uganda. Og selvom DH’s projekt er udfaset, så støtter vi via handicappuljen op om flere handicaporganisationers fortsatte indsatser i Uganda. Derfor havde vi i sidste uge et fælles to-dages program med ugandiske epilepsiforening (ESAU), hvor vi blandt andet snakkede monitorering og evaluering, samt udvekslede erfaringer med lokalpolitisk interessevaretagelse og organisationsudvikling.

Tirsdag afholdte vi en åben brown bag lunch – en kombination af uformel frokost og monitoreret samtale, som DH’s næstformand, Sif Holst var styrmand for.

Uganda-delegationen bestod af Sarah Nekesa, der er Direktør for ESAU og hendes mand; Justine Engole der er projektmedarbejder i ESAU samt Henry Karotokye, der er tidligere bestyrelsesformand og nu formand for ESAU Trustees. Fra Epilepsiforeningen deltog formand Lone Nørager Christensen og Kirsten Nielsen, der er mangeårig frivillig og tidligere ansat på Ugandaprojektet.

Syv frivillige under et mangotræ i Uganda.

Frivillige i Uganda Epilepsy Association cykler rundt i lokalsamfundene og mobiliserer personer med epilepsi.

Fra 15 mennesker under et mangotræ til 10.800
Den ugandiske har spillet en stor rolle i at få Epilepsi anerkendt i Uganda og at arbejde med at nedbryde fordomme om handicappet. Direktøren for ESAU, Sarah Nekesa, gav et levende indblik i organisationens udvikling. Fra at være 15 mennesker, der mødtes under et mangotræ for at udveksle erfaringer om livet med epilepsi er de nu 10.800 medlemmer og mange lokalafdelinger og grupper. Deres politiske fortalerarbejde har gjort, at epilepsi bliver anerkendt som selvstændigt handicap, og den ugandiske regering har indskrevet mennesker med handicap i deres love. Sarah gav desuden eksempler på, hvordan samarbejde med private sundhedsklinikker og andre aktører har hjulpet flere med epilepsi med at få adgang til medicin, samt hjulpet sundhedspersonale med at få øget kendskab til – og dermed bedre kår til at kunne diagnosticere og udskrive den rette epilepsimedicin.

Taknemmeligheden for det meningsgivende samarbejde, der har været mellem den danske og ugandiske epilepsiforening i mere end 25 år, skinnede om kap med sensommersolstrålerne udenfor. Og deltagerne til frokosten, der blandt andet inkluderede medarbejdere fra DH’s nationale afdeling, fik et større indblik i, hvordan konteksten i Danmark og Uganda er meget forskellig – men at kampene er de samme.