Søg
Internationalt samarbejde

Global Disability Summit viste at handicapbevægelsen har momentum

For to uger siden fandt det handicappolitiske topmøde, Global Disability Summit, sted. Topmødet satte et spot på de omkring 800 millioner mennesker lever med et handicap i det Globale Syd. Hensigten var globalt at samle og fremme tiltag, forpligtelser og aktiviteter, der adresserer inklusion af mennesker med handicap i verdens fattigste lande.

Billede: Global Disability Summit

Global Disability Summit lykkedes med netop det. Topmødet satte et hidtil uset stort fokus på inklusionen af mennesker med handicap i udviklingssamarbejdet, med deltagelse fra 188 regeringer, multilaterale organisationer, donorer, fonde, den private sektor og civilsamfundsorganisationer.

Udviklingen fra sidste Global Disability Summit, der blev afholdt i 2018, hvor England og Kenya var værter, vidner om, at den globale handicapbevægelse har momentum i disse år. Sidste gang blev der indgivet 968 konkrete forpligtigelser, der hver især knytter sig til inklusion af mennesker med handicap. På det netop overståede topmøde blev der afgivet 1394 forpligtigelser.

Topmødet blev afsluttet med at annoncerer Tyskland og Jordan som værter på det næste Global Disability Summit, der bliver afholdt i 2025.

Danmark melder sig på banen

Det vidner om et momentum, der også er til at føle i Danmark, hvor Udenrigsministeriet også har engageret sig. Her deltog udviklingsministeren Flemming Møller Mortensen i topmødet, hvor han kom med fire danske forpligtigelser, der omhandlende:

  • Danmark melder sig ind i Global Action on Disability netværket (GLAD).
  • Støtte til at skabe koalitioner mellem handicaporganisationer og Udenrigsministeriets samarbejdspartnere.
  • Støtte til lokalt lederskab, hvor også organisationer af mennesker med handicap bliver del af at opnå større indflydelse og empowerment.
  • Sikre inklusion af kvinder med handicap i forbindelse med Danmarks rolle som lead på Call to Action on Protection Against Gender-Based Violence in Emergencies 2021-2022.

Du kan læse mere om Udenrigsministeriets, DH's og alle de andre forpligtigelser på linket herunder.

Find alle forpligtigelserne fra Global Disability Summit 2022 her.

 

Mennesker med handicap skal tænkes ind i alle udviklingsprojekter og humanitære indsatser

Foruden DH's forpligtigelser, som du kan læse mere om her, deltog også Thorkild Olesen og Sif Holst, henholdsvis formand og næstformand for Danske Handicaporganisationer, i aktiviteter omkring topmødet. Deres position var klar: Mennesker med handicap skal tænkes ind i alle udviklingsprojekter og humanitære indsatser, som de også skrev i deres fælles debatindlæg i Altinget.

Thorkild og Sifs debatindlæg i Altinget.

Især deltagernes dedikation til ligestilling, og insisteren på at anvende en intersektionel og holistisk tilgang i udviklingssamarbejdet var inspirerende for Sif Holst. Hun uddyber videre, 'For ingen er "bare" en person med et handicap. Vi er kvinder, mødre, lærere, murere og så videre. Men vi har ofte en tendens til at glemme, at personer med handicap står over for de samme problemer som alle andre kvinder og mænd – oven i de problemer som relaterer sig til deres handicap'.

Til trods for, at det var en online version af topmødet, viser samarbejdet, forpligtigelserne og engagementet fra alle disse aktører, at der er et momentum. Nu er opgaven at bygge videre på det til næste Global Disability Summit i 2025, hvor Tyskland og Jordan er værter.