Søg
Resultatberetning 2020

Handicaporganisationerne har vist sit værd under pandemien

En mand i gang med at tegnsprogstolke et dias i baggrunden med teksten "7 steps to prevent the spread of the virus"

I denne artikel kan du læse nogle af de mange gode resultater fra handicapbevægelsens udviklingssamarbejde i 2020. Danske Handicaporganisationer samler hvert år alle de resultater, som handicaporganisationerne i Danmark har været med til at skabe i det Globale Syd det forgangne år. Resultaterne samles i en beretning, som netop er indleveret til Udenrigsministeriet.

COVID-19 har ramt alle. Nogen hårdere end andre. Pandemien har understreget en allerede eksisterende ulighed, hvor mennesker med handicap rammes disproportionalt af sygdommen, nedlukninger og restriktioner samt negligeres i myndighedernes kommunikation.

Pandemien har dog også understreget, hvor handlekraftige og betydningsfulde, handicaporganisationerne verden over er. Coronaresponsen har styrket sydpartnernes legitimitet indadtil, hvor medlemmer oplevede, at deres organisationer var relevante i en krisesituation, men også udadtil, hvor organisationerne har biddraget med nødvendig viden og konstruktive løsningsforslag i dialog med regeringer og myndigheder.

Trods både tværgående og specifikke udfordringer for de forskellige handicaporganisationer i 2020, har de omstillet sig og fundet konkrete løsninger på komplekse problemstillinger. Vi har udvalgt et par eksempler her.

Tegnsprogstolkning i Rwanda kommer hele verden til gode

Døveorganisationer har knoklet for at få tegnsprogstolket information fra myndighederne, og har mange steder også selv taget en aktiv rolle i formidlingen. Det gælder blandt andet Rwanda National Union of the Deaf, der hurtigt fik tegnsprogstolket de rwandiske myndigheders information. Organisationen gik også forrest og oversatte en officiel video fra Verdenssundhedsorganisationen WHO til internationalt tegnsprog, for at dele informationen med døve i alle lande. Se videoen med de syv gode råd til at forebygge coronavirus her.

Retningslinjer sikrer mennesker med handicap nødhjælp og information i Nepal

I slutningen af marts 2020, netop som COVID-19 tog fat, lykkedes det National Federation of the Disabled Nepal at udarbejde retningslinjer, som beskrev hvad myndigheder, behandlere m.fl. skulle være opmærksomme på i relation til mennesker med handicap og COVID-19. En del af punkterne blev efterfølgende inkluderet i de nepalesiske ministeriers guidelines, hvor det blandt andet understreges, at mennesker med handicap skal have prioritet i forhold til uddeling af nødhjælp og information om COVID-19.

Handlekraftig håndtering af COVID-19 i Uganda

I Uganda reagerede Uganda National Action on Physical Disability sammen en række mindre organisationer indenfor rygmarvsskade, hjerneskade, cerebral parese, gigt, albinisme, seglcelle anæmi og mennesker med handicap, der lever med HIV/AIDS, hurtigt på den ekstraordinære situation under nedlukningen. I deres fælles projekt blev en bevillingsfond hurtigt omlagt, så organisationerne kunne søge om penge til COVID-19 håndtering. Nogle søgte om penge til uddeling af medicin eller fødevarehjælp, andre valgte at satse på øget oplysning om COVID-19 via lokalradio, eller opsøgende telefonsamtaler til medlemmer for at imødegå ensomhed og isolation.

Læs mere

Du kan finde flere gode eksempler på handicaporganisationernes COVID-19 tiltag i det Globale Syd i resultatberetningen for udviklingssamarbejdet i 2020:

 

Blinde og svagsynede trænes i at bruge den hvide blindestok til at krydse en vej i Rwanda
Unge med handicap i Uganda udfører et dramastykke
Resultatberetning 2020