Søg
Nyhed, Pressemeddelelse, Internationalt samarbejde

Indsamlingsbeløbet på den årlige Dagsværkdag stiger

På Dagsværkdagen den 6. november 2019 gav tusindvis af elever fra ungdomsuddannelser og efterskoler én dag af deres uddannelse for at unge med handicap i Uganda kan få en. Det gjorde de ved at arbejde på Dagsværkdagen og tjene penge ind til et ungedrevet projekt. I dag offentliggøres indsamlingsbeløbet.

Et ungt søskendepar med albinisme poserer foran kameraet ved deres hjem i Uganda

Ud over at støtte den gode sag, er der ekstra god grund til at have armene højt løftet. I 2019 arbejdede elever landet over nemlig 3,7 millioner kroner ind på Dagsværkdagen, hvilket er en stigning i forhold til indsamlingsbeløbet fra 2018, der landede på 3,6 millioner.

Derfor er der stor begejstring at spore hos partnerne i Danske Handicaporganisationer, Sammenslutningen af Unge Med Handicap og deres lokale partnere i Uganda, der skal implementere projektet, når sidste års fokus på unge med handicap er noget af det, som har været med til at vende skuden hos Operation Dagsværk.

”Jeg er meget taknemmelig for de mange tusinde elever, der trak i arbejdstøjet på Dagsværkdagen. De frivillige i Operation Dagsværk har virkelig fået sat handicap og inklusion på dagsordenen på de mange ungdomsuddannelser, de har besøgt under kampagnen – og det er vigtigt både for unge med handicap i Uganda, men også i Danmark,” udtaler Danske Handicaporganisationers formand Thorkild Olesen.

Flere elever engagerer sig

Operation Dagsværk har siden 1985 stort set været en årlig begivenhed, hvor elever har samlet ind til forskellige udviklingsprojekter.

Det indsamlede beløb har været skiftende, ligesom antallet af deltagende elever også har været det. De sidste par år har der været en lille nedadgående tendens i antallet af engagerede elever og deraf indsamlingsbeløb. Det ændrede sig i 2019, hvor flere elever deltog på Dagsværkdagen end det var tilfældet i 2018, og dermed er der også blevet arbejdet mere ind end det foregående år.

Derfor er man også glade for resultatet hos Operation Dagsværk, fortæller Marie Falck-Rasmussen, der er kampagneleder:

“Vi er super stolte over, at antallet af dagsværkere samt indsamlingsbeløbet er steget i 2019. Alt det gode arbejde, som de frivillige laver ude på skolerne, bærer frugt. Det er så fortjent, at vi kan stå her i dag og sige, at vi har vendt skuden, men det er kun sket, fordi vi har løftet i flok. Vi tror fuldt og fast på, at unge gerne vil engagere sig i globale problemstillinger, men at det handler om at gøre det nært og aktuelt for de unge, da vi lever i en anden virkelighed end for 30 år siden - derfor spiller vores frivillige en helt afgørende rolle.”

Pengene går til uddannelse og til rollemodeller

Der bor flere end 42 millioner mennesker i Uganda, og omkring 19 procent af befolkningen har en eller flere typer af handicap. Der er mange fordomme om handicap i landet, og det kan være svært at klare sig selv, blandt andet fordi kun omkring 10 procent af unge med et handicap gennemfører en uddannelse.

De mange elever arbejdede penge ind til Operation Dagsværk ved at feje gulve, spille musik, bage vafler, lave danseopvisninger, være ungekonsulenter for en dag og meget mere. Pengene skal bruges til at skabe erhvervsuddannelser, rollemodeller og oplysning i Uganda.

Derfor er man rigtig stolte af resultatet i Sammenslutningen af Unge Med Handicap, fortæller formand Sofie Monggaard:

“Det har givet os et håb om, at vi i Danmark står sammen om at bidrage til at unge med handicap kan få lige så meget ret til en uddannelse i Uganda såvel som i Danmark. Jeg har selv besøgt de unge med handicap i Uganda og har oplevet, hvor stor en forskel det vil gøre, at de kan tage en uddannelse og skabe sig et selvstændigt liv. De unge, som bliver en del af projektet, bliver samtidig rollemodeller for andre unge med handicap, og viser at unge med handicap sagtens kan tage en uddannelse og få job - på den måde er de også med til at bryde med stigmatiseringen og diskriminationen af mennesker med handicap.”