Søg
Internationalt samarbejde

Militærkup i Myanmar: Handicapbevægelsen under pres

Militærets magtovertagelse i Myanmar har sat handicapbevægelsen under stort pres. Særligt nedlukningen af internettet og anden kommunikation i landet giver udfordringer.

Et billede af en demonstration og Myanmars flag

Handicapbevægelsen er under stort pres i Myanmar, efter militæret d. 1. februar overtog magten i landet ved et militærkup, hvor landets demokratisk valgte leder, Aung San Suu Kyi, blev sat i husarrest.

I en fælles udtalelse kritiserer 51 nationale og regionale handicaporganisationer militærets magtovertagelse i stærke vendinger. De opfordrer bl.a. FN’s Handicapkomité til at gå ind i sagen og påpeger, at militærkuppet afsporer mange års arbejde for basale menneskerettigheder for mennesker med handicap.

”Vi fordømmer på der kraftigste det ulovlige statskup og opfordrer til at krænkelser af basale menneskerettigheder for mennesker med handicap og forsamlingsforbud ophører”, skriver organisationerne i pressemeddelelsen.

Dansk Blindesamfund (DBS), der samarbejder med Myanmars sammenslutning af mennesker med synshandicap, Myanmar National Association of the Blind (MNAB), er man da også blevet nødt til at tage ekstraordinære midler i brug for at støtte op om partnerorganisationen. Grundet frygten for indførelse af en international embargo, der vil blokere internationale pengetransaktioner til landet, har man eksempelvis overført flere penge end normalt, så arbejdet i Myanmar kan fortsætte trods en eventuel embargo.

Pengene skal bl.a. bruges til 200 radioer, der gør det muligt for mennesker med synshandicap i landets forskellige regioner at følge udviklingen. Og det er vigtigt, at nyheder og oplysninger er tilgængelige, for Myanmar lider stadig under uroligheder i kølvandet på militærkuppet, fortæller en person i MNAB. DH og DBS kender navnet, men af sikkerhedsmæssige årsager medvirker personen anonymt. Kilden fortæller, at det har været nødvendigt at oprette civile vagtværn, der beskytter boliger og infrastruktur om natten, da uromagere skaber frygt i hovedstadens gader.

”Det jeg hører er, at der er meget utrygt, særligt om natten, fordi grupper huserer i Yangons gader, hvor de foretager ildspåsættelser og klipper el- og telefonledninger over så kontakten afbrydes”, fortæller Susanne Koch Andersen, der har kontakt til personen og er ansat som projektleder ved DBS.

Allerede dagen efter militærkuppet fastslog den danske udviklingsminister, Flemming Møller Mortensen (S), overfor DR, at Danmark har standset al økonomisk støtte til Myanmars regering. Det gælder dog ikke støtte til civilsamfundsindsatser, der ikke går igennem militærregimet. Siden kuppet er massive protester brudt ud i landets større byer, og mindst tre demonstranter er indtil nu blevet dræbt, skriver BBC og flere andre internationale medier.