Søg
Nyhed

Ny aftale om kontanthjælpssystem på plads

Mandag d. 14. juni præsenterede Folketinget et nyt kontanthjælpssystem. Og der er flere gode initiativer i aftalen. Vi har fremhævet nogle af de ting, som, vi mener, er værd at kigge nærmere på.

Nyhed - nyt kontanthjælpssystem

Afklaringsret

En del af aftalen omhandler afklaringsret, hvor borgere får ret til afklaring efter to år i kontanthjælpssystemet.

Borgernes retssikkerhed styrkes samtidig, da de får ret til at søge om ressourceforløb eller fleksjob på det foreliggende grundlag - og også at klage, hvis de er uenige i en afgørelse. 

Tilskud til medicin

Mange borgere i kontanthjælpssystemet oplever i dag, at de kan have svært ved at betale for medicin, selvom de har brug for det - både til dem selv, men også deres børn.

Derfor er aftalepartierne enige om at udvide børnenes medicintilskud til at dække 100 pct. af egenbetalingen af tilskudsberettiget medicin, når ens forældre er på kontanthjælp.

Samtidig er aftalepartierne enige om at indføre gratis medicin til borgere over 18 år, som har modtaget kontanthjælp i 12 sammenhængende måneder. 

Mulighed for at tjene penge ved siden af kontanthjælpen

Det gældende timefradrag erstattes med et mildere indkomstfradrag for personer med de laveste indkomster.

Det betyder blandt andet , at det bliver muligt at tjene enten 2.500 kroner eller 5.000 kroner om måneden, uden at der sker fradrag i hjælpen.

Beholde arbejdsgiverindbetalt pension

Kravet om, at kontanthjælpsmodtagere skal hæve arbejdsgiverindbetalte pensioner med tilbagekøbsret, ophæves.

Hidtil har det været sådan, at det ikke har været muligt at fortsætte med at få kontanthjælp efter en periode på seks måneder, hvis man har en pensionsopsparing af en vis størrelse, som kan hæves før tid.

Fritidstillæg til børn 

Der indføres et fritidstillæg til alle børn i kontanthjælpssystemet på 250 kroner per barn hver måned – dog maksimalt 1000 kroner per familie.

Fritidstillægget vil blandt andet kunne bruges på sportsaktiviteter, kulturtilbud, børnefødselsdage eller udstyr til uddannelse.

Ydelsesmodtagere kan få fritidstillægget efter at have modtaget kontanthjælp i tre måneder, og forældre skal dokumentere, at mindst to tredjedele af fritidstillægget er brugt på børnene.

Nye ferierettigheder

Der indføres en ret til at holde ferie med supplerende kontanthjælp.

Det giver mulighed for, at kontanthjælpsmodtagere, der har arbejdet lidt, kan supplere deres feriegodtgørelse med kontanthjælp op til deres almindelige kontanthjælpssats.

 

Aftalen træder i kraft snarest muligt og senest 1. januar 2024.

Du kan læse hele aftalen her (åbner i nyt vindue)

Emne

Kontakt

Torben, kort gråt hår og skægstubbe, smiler i sort skjorte, står i handicaporganisationernes hus

Torben Kajberg

Chefkonsulent på beskæftigelsesområdet, rettigheder, Handicapkonvention mv.
30 43 96 88