Søg
Nyhed

Ny brugerundersøgelse bekræfter – der er behov for at starte handicapområdet forfra

Landsdækkende undersøgelse af brugernes tilfredshed viser, at sagsbehandlingen og udredningen er utilstrækkelig. Samtidig er utilfredsheden med hjælpen størst hos mennesker med større og komplekse funktionsnedsættelser.

Billedet viser en DH-grafik med overskriften "Den rigtige hjælp første gang" med to smiley´er, en sur med teksten: "systemet i dag" og en glad: "systemet som vi ønsker det".

26 % oplever, at udredningen af deres funktionsnedsættelse har været utilstrækkelig, og kun lidt over halvdelen er tilfredse med sagsbehandlingen.

VIVE har for første gang gennemført en landsdækkende undersøgelse af borgernes tilfredshed med botilbud og socialpædagogisk støtte i eget hjem.

Du finder den nye VIVE-undersøgelse her på vive.dk

Folk skal have den rigtige hjælp første gang
 

”Undersøgelsen bekræfter det, vi allerede ved. Den største udfordring er at blive udredt og visiteret til den rigtige hjælp første gang. Og jo større handicap du har, jo mere kniber det med at levere den rette faglighed.” siger formand for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen.

Undersøgelsen er en del af evalueringen af det specialiserede socialområde. 39 % der bor på botilbud, og 27 % der får støtte i eget hjem oplever, at hjælpen er utilstrækkelig i forhold til hverdagsaktiviteter. 9 % der bor på botilbud, og 11 % der får støtte i eget hjem oplever, at støtten ikke bidrager til en bedre trivsel. Samtidig har kun 59 %, der bor på botilbud og 67 % der får støtte i eget hjem været inddraget i valg af støtte.

Vi skal have Handicapområdet startet forfra
 

”Vi har brug for at starte handicapområdet forfra. Der er behov for specialeplanlægning på socialområdet, hvor viden og kompetencer samles i specialer, visitationen er forpligtet til at tage afsæt i faglig ekspertise og borgerens ønsker, og det økonomiske incitament gøres mindre. 

VIVE-tallene bekræfter DH's egne tal fra 2020  

Undersøgelsen bekræfter resultaterne fra vores egen DH undersøgelse fra sidste år, der viste, at 44 % oplever, at økonomi vægter højere end faglighed i visitationen og 45 % har oplevet, at kommunen har undladt at lytte til eksperter i deres sag.

Læs DH's undersøgelse fra 2020 her på handicap.dk

Kontakt

Linda Bendix i Handicaporganisationernes Hus

Linda Kilskou Bendix

Chefkonsulent på socialområdet
92 82 04 97