Søg
Nyhed, Internationalt samarbejde

Udviklingsministeren: Budskabet om ikke at lade nogen i stikken, det skal vi have med os hele tiden

"Budskabet om ikke at lade nogen i stikken, det skal vi have med os hele tiden". Sådan sagde udviklingsministeren, Flemming Møller Mortensen, da han besøgte Handicaporganisationernes Hus.

Udviklingsministeren Flemming Møller Mortensen, der sidder sammen med DH's formandskab og engageret følger med i handicaporganisationernes præsentation af deres udviklingssamarbejde.

Budskabet "Leave No One Behind" stammer fra FN's 2030 dagsorden, hvor løftet om ikke at lade nogen i stikken blev givet. Det er sidenhen blevet rettesnoren i alt vores udviklingssamarbejde, og er særligt afgørende, da mennesker med handicap ofte er blevet efterladt på perronen, mens udviklingen susede forbi.

Handicaporganisationerne i Danmark arbejder med alt fra kurvefletning og sportsklubber for mennesker med handicap til organisationsudvikling og inkluderende uddannelser. Vi nedbryder der barrier, som mennesker med handicap i det Globale Syd møder, så de kan indgå i samfundet på lige fod. Nogen gange kræver det omfattende indsatser, mens det andre gange blot kræver, at man er opmærksom på, at mennesker med handicap findes over alt og i alle sammenhænge.

Udviklingsministerens besøg i Handicaporganisationernes Hus.

Derfor var det også en glæde at byde udviklingsministeren velkommen, så han kunne høre mere om vores resultater fra udviklingssamarbejdet.

Omdrejningspunktet for besøget var derfor at vise, hvordan vi og vores sydpartnere arbejder med inklusionen af mennesker med handicap, og hvorfor det er så vigtigt, at der laves udviklingsprojekter specifikt til mennesker med handicap. Og med 57 projekter i 22 forskellige lande alene sidste år var der rigeligt at fortælle ministeren.

 

Fasthold fokus på mennesker med handicap

Ministeren og seks deltager, der står på en række inden inklusionsaktiviteten går i gang.
Udviklingsministeren og deltagerne mens inklusionsaktiviteten blev forklaret.

Besøget blev indledt med en inklusionsaktivitet, der skulle vise, hvorfor det er vigtigt at fastholde fokus på mennesker med handicap, både i handicapbevægelsens udviklingsprojekter, men også udviklingssamarbejdet mere generelt.

Deltagerne startede på en lige linje, hvorefter en række udsagn blev læst op, som eksempelvis "Kan du deltage i valg i dit hjemland" eller "Er du blevet opmuntret til at tage en uddannelse". Hvis deltagerne kunne svare ja rykkede de frem, mens de blev stående, hvis de kunne svare nej.

Ministeren og DH's formand Thorkild Olesen deltog som sig selv, mens resten fik en rolle, som var en virkelig person fra en af vores partnerskaber i Uganda, Rwanda og Mali.

Da spørgsmålene var læst op stod deltagerne meget spredt. Pointen var, at mennesker med handicap i det Globale Syd møder en række barrierer, der forhindrer dem i at deltage fuldt ud, og på lige fod med andre. Barriererne forsvinder ikke af sig selv, men kræver en målrettet indsats.

Bygningsstandarder, rollemodeller og inkluderende uddannelse

Ministeren modtager en inkluderende udddannelsespolitik fra DBS skrevet på punkt.
Udviklingsministeren modtager den inkluderende uddannelsespolitik fra Liberia skrevet på punktskrift.

Derefter præsenterede handicaporganisationerne nogle af deres mange resultater fra samarbejdet med deres sydpartnere til ministeren.

Ulla fra Dansk Handicap Forbund overrakte ministeren et kompendium, som de udviklede for at skabe nogle tilgængelige bygningsstandarder fra deres projekt i Uganda. Efter 8 års arbejde blev bygningsstandarderne vedtaget ved lov, så alt nybyggeri nu skal efterleve den.

Diana, næstformand i Dansk Blindesamfund, overrakte ministeren en inkluderende uddannelsespolitik, som nu er i gang med at blive implementeret i Liberia. Thomas fra CP Danmark fortalte om deres arbejde med at opbygge en organisation for mennesker med Cerebral Parese i Uganda, mens Maja, frivillig i Sammenslutningen for Unge Med Handicap, fortalte om værdien ved at være engageret som frivillig.

Ministeren afsluttede med at rose de mange resultater og flotte arbejde:

"Jeg synes i forhold til danske handicaporganisationer, at I gør det ekstremt kvalificeret. Det har I gjort på den nationale plan, det har I gjort på europæisk plan, og det gør I vitterligt også ude i verden".