Søg
Internationalt samarbejde

Vi kan nå langt sammen

Vi kan nå langt, hvis andre udviklingsaktører også er opmærksomme på, at mennesker med handicap findes overalt og i alle målgrupper, og hvis de er villige til at gøre noget for at de tænkes ind i deres indsatser. Det viser et samarbejde med Oxfam Ibis.

En gruppe af Ghanesiske deltagere fra 'Learning event of youth with disabilities initiative'

Nogle gange kræver det specifikke og omfangsrige programmer at sikre, at mennesker med handicap ikke lades i stikken. Men vi kan nå rigtig langt, hvis andre udviklingsaktører er opmærksomme på, at mennesker med handicap findes overalt og i alle målgrupper, og hvis de er villige til at lade dette faktum indgå i planlægning, udførelse og evaluering af deres indsats.

Sådan startede det: Derfor sprang DH også til, da Oxfam IBIS, som del af deres aftale med Udenrigsministeriet, inviterede os med til deres Youth, Education and Gender Equality programme. Formålet med programmet er at øge repræsentationen af unge med handicap i unge-netværk og -organisationer.

DH støttede dels finansielt og dels ved at formidle kontakten til Ghana Federation of Disability Organisations (GFD) og Sammenslutningen af Unge Med Handicap (SUMH). GFD bidrog med deres store viden om forholdene for mennesker med handicap i Ghana, mens SUMH bidrog med erfaringer fra deres arbejde med unge med handicap.

Først blev der nedsat en komité bestående af unge med handicap og repræsentanter fra GFD og Oxfam IBIS’ partnere. Deres formål var at monitorere udviklingen i projektet og give feedback til implementeringen. Målet var, at mindst 3 unge-netværk skulle integrere henstillingerne fra udredningen, og mindst tre unge-netværk skulle have unge med handicap i lederskabet og promovere handicapsagen lokalt.

Unge med handicap kan indgå på lige fod med andre: Det er lykkedes. Fem ud af otte unge-netværk har integreret henstillingerne, ligesom de har unge med handicap repræsenteret i netværkenes ledelse. De sidste tre unge-netværk har ændret deres vedtægter, så unge med handicap kan indgå på lige fod med alle andre.

Selvom den specifikke indsats lykkedes over al forventning, så er det ikke engang de største resultater. For da først Oxfams IBIS’ partnere blev bekendt med unge med handicap, og de udfordringer de møder, så afledte det en række store resultater. The responsibility for achieving an accessible community does not just rest with Persons with Disabilities, it rests with all of us” sagde Solomon Okai fra Foundation for Security and Development in Africa.

Kommet bredt ud i medierne: At partnerne blev opmærksomme på mennesker med handicap betød, at de nåede ud i 15 forskellige medier med deres budskaber, som omhandlede alt fra uddannelse og beskæftigelse til sundhed og demokratisk deltagelse.

Signifikante organisationsændringer hos ti partnere: Det førte også til signifikante organisationsændringer hos yderligere ti af Oxfams IBIS’s partnere. Hos ’University for Development Studies Ghana’ har de etableret ’Disability Ressource Centre’, som har til formål at hjælpe mennesker med handicap, der ønsker at uddanne sig på Ghanas universiteter. Oxfam Ghana har omlagt deres ’Volunteer Cooperation Programme’, så læring fra dette samarbejde indgår, og de i højere grad kan sikre, at mennesker med handicap kan nyde godt af programmet.

Ny handicaporganisering af unge i Ghana: Samarbejdet fik også DH’s partner GFD til at få øjnene op for værdien af unge. De har derfor skabt en ungeafdeling, der er repræsenteret i 14 ud af 16 regioner, og som vores medlemsorganisation SUMH nu planlægger et projekt med.