Søg

Inklusion i humanitære indsatser

Flere og flere mennesker drives på flugt af konflikter, krige og naturkatastrofer. Mindst 16 procent har et eller flere handicap, og deres konkrete behov imødekommes ofte ikke i humanitære indsatser. Siden det humanitære topmøde i Istanbul i 2016 er opmærksomheden på, at inkludere mennesker med handicap i humanitære indsatser, øget.

illustration af humanitær nødhjælp der distribueres med faldskærme til mennesker med handicap.

Handicapkonventionen forpligter stater til at sikre mennesker med handicap i risikosituationer og nødberedskaber - i artikel 9 og 11. Det kan for eksempel være i konflikter, krig og naturkatastrofer. Flere mennesker end nogensinde før er afhængige af humanitær hjælp.

Mennesker med handicap har forskellige styrker og behov og bidrager på forskellige måder til deres lokalsamfund. Når de fordrives, har de samme basale behov som alle andre. Men de oplever ofte store besværligheder ved at bevæge sig, høre, se, kommunikere eller lære.

Disse udfordringer forstærker de alvorlige udfordringer, som mennesker på flugt står overfor.

Den anerkendte uafhængige report ‘The State of the Humanitarian System 2018' understreger, at de konkrete behov, som mennesker med handicap har, ofte ikke imødekommes. Det kan betyde, at mennesker med handicap for eksempel ikke har adgang til steder med uddeling af nødhjælp eller ikke får de nødvendige informationer om, hvor hjælpen er. Eller de efterlades af deres familier.

Find til højre links til en række ressourcer til, hvordan man inkluderer mennesker med handicap i humanitære indsatser.

Ved det humanitære topmøde i Istanbul i 2016 vedtog over 70 stater, FN-organisationer, civilsamfunds- og handicaporganisationer Charter on Inclusion of Persons with Disabilities in Humanitarian Action. Med charteret forpligter aktørerne sig til at fjerne barrierer for, at mennesker med handicap har adgang til nødhjælp og beskyttelse, og at de inddrages i udvikling, planlægning og implementering af humanitære indsatser.

Danmark underskrev charteret i 2017.

Læs mere og find Charter on Inclusion of Persons with Disabilities in Humanitarian Action her

I forlængelse af topmødet er et sæt omfattende retningslinjer til at inkludere mennesker med handicap i humanitære indsatser blevet udviklet.

Det FN-nedsatte Inter-Agency Standing Committee (IASC) stod for udviklingen, der for første gang inddrog mennesker med handicap og deres repræsentative organisationer. Den afspejler bidrag fra mere end 600 aktører. Retningslinjerne blev lanceret i New York i 2019 og komplementerer eksisterende humanitære standarder og retningslinjer. 

Retningslinjerne forventes at få indflydelse på implementeringen af humanitære indsatser fremover. 

Find IASC Guidelines on Inclusion of Persons with Disabilities in Humanitarian Action her  

 

Her kan du finde en række værktøjer og rapporter, der omhandler data om mennesker med handicap i internationalt udviklingssamarbejde.