Søg
maise på 10 år i kørestol tegner med sine to veninder, der ikke har handicap.

Uddannelse

Unge med handicap ønsker også at uddanne sig. I dag får unge med handicap i mindre grad en uddannelse end andre. Vi ved, at det er ekstra vigtigt for mennesker med handicap at få en uddannelse for at få et job. Derfor skal uddannelsessystemet have mere viden om handicap og blive bedre til at inkludere unge med handicap og tilbyde fleksible forhold.

Læs vores udspil "Unge uden og job uddannelse" (2022) og vores syn på Inklusion i skolen


Sofie løber ledsager i en park.

DH har 19 konkrete forslag til til at gøre det muligt for flere unge med handicap at gennemføre en uddannelse og komme i arbejde.

5 glade børn, i skolegården

Inklusion handler om, at børnene skal trives og udvikle sig fagligt og socialt, og at alle børn har ret til at være en del af skolens fællesskab. I DH tror vi på, at inklusion er den rigtige vej at gå for de fleste børn med handicap. Dette gør sig dog kun gældende, hvis vi investerer massivt i området og laver markante...


 

 
TAL OG FAKTA
Unge med handicap mangler ungdomsuddannelse

46,% af unge med handicap har ikke fuldført en ungdomsuddannelse som 25-årig, viser en ny analyse (vedhæftet) fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd foretaget for Danske Handicaporganisationer. Til sammenligning er det kun 15,4% af mennesker uden handicap, der mangler ungdomsuddannelsen som 25-årig.

​​​​​Læs mere om analysen her

Færre med handicap får en uddannelse

Uddannelse har ekstra stor betydning for mennesker med handicap og deres jobmuligheder. Men andelen af personer med handicap, der får en erhvervs- eller videregående uddannelse, falder. Fra 2012 til 2016 faldt andelen fra 74% til 66%, alt imens uddannelsesniveauet steg fra 84% til 86% for personer uden handicap.

Læs mere om tallene hos Institut for Menneskerettigheder

Børn med handicap mangler støtte i grundskolen

En DH-undersøgelse af inklusionen i folkeskolen viser, at 2 ud af 3 forældre til børn med handicap mener, at deres barn ikke er inkluderet godt nok i skolen. Og ud af dem svarer 76 procent, at det har store negative konsekvenser for familien, som fx flere konflikter og skænderier, skilsmisser og manglende tid til søskende.

Læs om DH's nyeste undersøgelse af inklusionen (2023)​​

Hvad arbejder DH for?

Udvalgte politiske forslag
TEMAForslag
Bedre inklusion i grundskolenDH foreslår, at man udbreder viden om handicap på skolerne og giver bedre rammer i form af for eksempel tolærerordninger.
Ungdomsuddannelse for unge med handicap

DH foreslår blandt andet fleksible uddannelsesforløb og bedre støtte til elever med handicap.

Læs alle DH's forslag i dette forslagskatalog

En stærkere STUDH foreslår, at kvaliteten af Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) forbedres, ligesom de unge skal have reel valgfrihed.