Søg
Internationalt samarbejde

Handicaporganisationernes Hus blev international smeltedigel for vidensdeling og debat om global ulighed i sundhed

I dansk kontekst er ulighed i sundhed en dagsorden, som både medier, politikere og befolkning over de senere år har fået mere fokus på. Men ulighed i sundhed er et globalt problem, der især rammer mennesker med handicap – og særligt i udviklingslande. Noget, vi både kan og skal gøre noget ved. Derfor var DH vært for et væld af internationale gæster, debatter og møder i dagene 9-11. maj.

fællesbillede af de mere end 70 deltagere til IDDC generalforsamlingen. Stor diversitet i handicap, køn og land.

Fællesbillede af deltagere fra IDDC generalforsamlingen

Sammen med det internationale handicap- og udviklingskonsortium (IDDC) var DH medværter for konsortiets årlige generalforsamling, der samlede personer fra store dele af verden i Handicaporganisationernes Hus til debatter om globale handicap-problemstillinger.

I samme ombæring var DH og IDDC værter for en international heldagskonference om lighed i sundhed i international udvikling. Deltagerne var fra de mange internationale organisationer, der er medlem af IDDC, men også DH’s sydpartnere fra Rwanda, Ghana og Nepal deltog, sammen med danske handicaporganisationer og udviklingsengagerede civilsamfundsorganisationer, ligesom WHO-repræsentanter og det danske Udenrigsministerium deltog.

Direktøren for den Ghanesiske handicapparaply holder tale foran stor konferencedeltagerskarre.
Direktøren fra Ghanas Handicapparaply taler på konferencen om ulighed i sundhed.


På konferencen præsenterede WHO en stor rapport om lighed i sundhed for personer med handicap, der indeholder ny, interessant data på flere områder. Og der blev drøftet, hvordan udviklingssamarbejdet og humanitære indsatser kan bidrage med løsninger til at opnå større lighed i sundhed globalt.

Tre opsigtsvækkende tal fra WHO-rapporten:
  • Næsten hver tredje kvinde med handicap oplever fysisk eller seksuel vold i løbet af deres levetid.
     
  • Mennesker med et udviklingshandicap havde en otte gange større dødelighed end mennesker uden handicap under Corona-pandemien.
     
  • Mennesker med kognitive og fysiske handicap har op til fem gange højere medicinudgifter end mennesker uden handicap.
Kilde: WHO, 2022. "Global Report on Health Equity for Persons with Disabilities"

På konferencen talte blandt andet Kirstine Primdal Sutton, der er teamleder for partnerskabsteamet i kontoret for humanitære indsatser, civilsamfund og engagement i Udenrigsministeriet. Hun understregede, at det er tydeligt, at mennesker med handicap er signifikant hårdere ramt af de tiltagende kriser, vi oplever i verden – både konflikter, naturkatastrofer og klimaforandringer.

”Det er helt tydeligt med WHO’s rapport, som er præsenteret i dag, at det er et område, som vi bør have fokus på.”
Kirstine Primdal Sutton, teamleder for partnerskabsteamet i Udenrigsministeriet

På konferencen blev der også dykket ned i temaer som sammenhænge mellem klimaforandringer, sundhed og inklusion af mennesker med handicap; på hvordan sundhed og inklusion af mennesker med handicap kan indgå i humanitære indsatser; samt på hvordan et køns- og handicapperspektiv kan sikres, blandt andet gennem at adressere seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder og kønsbaseret vold.

Tre hovedpointer fra konferencen
  • 💡 Samarbejd på tværs: Opdyrk også alliancer og samarbejd med organisationer udenfor handicapverden, der repræsenterer nogle af de grupper, der også vil opnå mere lighed i sundhed, hvis vi stod sammen.
     
  • 💡 En god investering: At investere i en handicap-inkluderende sundhedssektor giver økonomisk mening: For hver USD $1 der investeres i at sikre handicap-inkluderende forebyggelse og behandling af fx diabetes, hjerte-kar-sygdomme, kroniske luftvejssygdomme og kræft, kan afkastet på investeringen blive USD 10$.
     
  • 💡 #NothingAboutUsWithoutUs: Hvis vi skal sørge for, at mennesker med handicap ikke bliver ladt i stikken i krige, kriser og konflikter, er mennesker med handicap nødt til at blive inkluderet i udviklingen af indsatsen. Den pointe blev underbygget af en kvinde fra den ukrainske handicapbevægelse Fight for Rights, gav et rammende indblik i, hvordan det ikke var tilfældet i sundhedsnødhjælpen Ukraine.

Konferencen bidrog med ny viden og vigtig erfaringsudveksling mellem handicap- og udviklingsaktører fra store dele af verden. Konferencen bekræftede at samarbejde på tværs af organisationer, landegrænser og sektorer er nødvendig i kampen for inklusion af mennesker med handicap globalt, og at lighed i sundhed er afgørende for, at mennesker med handicap er inkluderede. Konferencen gav os inspiration til, hvordan vi skal gøre dette – et, fælles, skridt ad gangen.

Find WHO-rapporten “Global Report on Health Equity for Persons with Disabilities” her.