Søg
Nyhed, Internationalt samarbejde

I Jordan møder døve kvinder flere barrierer for at deltage aktivt i samfundet

Veera Elonen fra DDL sidder med to døve kvinder i en sofagruppe. Kvinderne sidder med computer og papirer.

Mennesker med handicap møder en række barrierer for at kunne deltage fuldt ud og på lige fod med andre i samfundet. For mange er det ikke kun samfundets syn på handicap, der skaber udfordringer. Mænd og kvinder med handicap oplever ofte forskellige barrierer.

Når handicaporganisationer er engageret i internationalt udviklingssamarbejde, er det derfor afgørende ikke alene at se på menneskerne, der er involveret, men også den sociale og kulturelle kontekst, som arbejdet udfolder sig i.

Mænd og kvinder har adgang til forskellige fora i Jordan

I Jordan er der stor forskel på, hvordan mænd og kvinder anses og indgår i samfundet, herunder mænd og kvinder med handicap. Det oplevede Veera Elonen fra Danske Døves Landsforbund, DDL, da hun med sin mandlige kollega for nyligt besøgte deres partner i Jordan, Jordan Federation of the Deaf, JFD.

I døveforeningerne i Jordan er der sociale arrangementer for mændene tre gange om ugen og en gang om ugen for kvinderne. Mænd og kvinder kan mødes og samles på skoler, på universiteter og til bestyrelsesmøder. Ellers foregår alt kønsopdelt.

Derfor havde det en stor betydning, at det var to medarbejdere fra DDL af forskellige køn, der rejste til Jordan. ”Jeg kunne mødes med kvinderne og indsamle en masse oplysninger om deres situation, hvilket min kollega Kasper Bergmann ikke tidligere har haft mulighed for” fortæller Veera Elonen.

Ligesom en mandlig repræsentant ikke frit kan tale med de døve kvinder i Jordan, så har en kvindelig repræsentant ikke samme autoritet over for ældre mandlige bestyrelsesmedlemmer. Derfor var det meget fordelagtigt at have både en kvindelig og en mandlig repræsentant fra DDL med under besøget i Jordan.

Der var også nogle situationer, hvor jeg kunne give politisk og moralsk støtte til de kvindelige bestyrelsesmedlemmer under møderne. Under besøget var der mange kvinder, som fortalte, hvor glade de var for, at jeg som en kvinde besøgte dem,” fortæller Veera Elonen.

Alle skal inddrages, så ingen lades i stikken

Diskrimination, der sker på baggrund af flere faktorer, har større sandsynlighed for at efterlade mennesker i stikken. En kvinde med handicap kan opleve diskrimination på baggrund af både handicap, køn og andre faktorer som etnicitet, seksualitet eller religion. Den flerdobbelte diskrimination har tilsammen ofte større konsekvenser for den enkelte, end diskrimination der sker på baggrund af enkeltfaktorer.

På grund af kulturelle traditioner og kønsrollemønstre i Jordan har mænd og kvinder forskellige muligheder for at deltage aktivt i døveforeningernes beslutningsprocesser. For mange døve kvinder vil deres mænd ikke have, at de forlader huset. Det betyder, at døve kvinder generelt er mindre aktive og dårligere repræsenteret der, hvor der træffes beslutninger, end mænd er.

Derfor er det vigtigt at DDL’s fremtidige arbejde med partneren i Jordan bliver tilrettelagt, så det også adresserer de barrierer, som netop døve kvinder møder, understreger Veera Elonen.