Søg
Nyhed, Internationalt samarbejde

Mennesker med handicap overtager stolene i hele EU-Parlamentet

Hele EU-Parlamentet bliver den 6. december skiftet ud med mennesker med handicap.

Morten Løkkegaard står ved et bord med en person, der taler tegnsprog

Der finder en opsigtsvækkende udskiftning sted i EU den 6. december. Ud går alle de kendte EU-politikere og ind kommer blinde, mennesker i kørestol, hørehæmmede, døve, spastikere og mennesker med Down Syndrom.

I EU har man nemlig besluttet at lave et EU-Parlament for mennesker med handicap.

De danske EU-politikere Morten Løkkegaard (tv. på billedet) og Margrethe Auken giver eksempelvis deres pladser i Plenarsalen til blandt andre DH’s formand Thorkild Olesen. For på Parlamentsdagen her vil der kun være fokus på handicappolitik. Og EU-politikerne vil gerne vise, at de interesserer sig for handicappolitik. De vil dog selv deltager som gæster.

Vi tager afsted med en dansk delegation og glæder os til at være EU-politikere for en dag.

EU bestemmer over busserne

Og I EU udspringer der faktisk en hel del politik, som har indflydelse på vores hverdag herhjemme.

Et eksempel er, at når du som børnefamilie nemt kan komme ind i bussen med barnevognen, skyldes det et EU-direktiv. EU’s busdirektiv siger, at man i Danmark skal købe busser, der ikke har trin og kan sænkes. Det gør det lettere for både børnefamilier og mennesker i kørestol at komme ind i bussen.

Dette viser, at EU er vigtig for mennesker med handicap, fordi meget kommer fra EU-lovgivningen.

Blinde ønsker også at købe gaver på nettet

Og når vi surfer rundt på hjemmesider, køber sko og kaffemaskiner til familien i julegave, sparer vi både tid og nyder at få gaverne leveret til døren. Og på det her område er en af de spændende ting, at der er et nyt tilgængelighedsdirektiv på vej i EU.

Med dette såkaldte tilgængelighedsdirektiv vil vores formand Thorkild, der er blind, også kunne købe julegaver på Nettet. Han vil kunne få adgang til hjemmesiderne med oplæsning på sin iPhone og købe gave til sin kone Karina uden at skulle have hjælp fra andre. Derfor arbejder vi hårdt på at få EU til at vedtage tilgængelighedsdirektivet og derfor et af emnerne vi tager op på Parlamentsdagen på onsdag.

Det er fjerde gang en Parlamentsdag for mennesker med handicap finder sted. Sidste gang var i 2012, hvor vi også deltog med en dansk delegation, da vi synes, det er en god idé.

Morten Løkkegaard taler med fire personer hvoraf en sidder i kørestol

mol@handicap.dk