Søg
Nyhed, Internationalt samarbejde

Piger og kvinder med handicap bestemmer sjældent over egen krop

Piger og kvinder med handicap har globalt set 10 gange større risiko for at opleve seksuel vold end piger og kvinder uden handicap. I dag er det FN's internationale kvindedag - også kendt som kvindernes kampdag. Det er på tide, at piger og kvinder med handicap – uanset hvor de bor i verden – får samme rettigheder og adgang til viden om beskyttelse, seksualitet og grænser som piger og kvinder uden handicap.

tekst: FN's internationale kvindedag

Retten til at bestemme over egen krop bør også være for piger og kvinder med et handicap. Desværre er det langt fra tilfældet. Hverken i Danmark eller ude i verden.

Blandt de anmeldte overgreb mod børn i Danmark, viste en VIVE undersøgelse, at godt 30 procent af dem havde ADHD.

Og en international rapport fra IPAS viser, at kvinder med handicap globalt set har ti gange større risiko for at blive udsat for seksuel vold, end kvinder uden handicap.

Derfor har DH's næstformand, Sif Holst, i dag et debatindlæg i Altinget Udvikling sammen med Sex & Samfunds generalsekretær, Majbrit Berlau. De går til fælles kamp for, at organisationer der arbejder i udviklingslande, kan være med til at sikre bedre rettigheder for piger og kvinder med handicap.

I mange lande opfattes kvinder med handicap som værende uden seksualitet. Det betyder, at piger og kvinder med handicap -og deres nærmeste - mangler viden om seksuel og reproduktiv sundhed. Og ofte er de afskåret fra de sundhedstilbud, som kvinder uden handicap har adgang til.
Sif Holst, næstformand og talsperson for internationalt samarbejde i DH; og Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund.

De giver slående indblik i fordomme i mødet med blandt andet sundhedsvæsnet og samfundet, og i behovet for at udfordre den usande antagelse, at mennesker med handicap ikke har en seksualitet. Og så giver de konkrete bud på, hvordan vi som organisationer sammen kan kæmpe for, at piger og kvinder med handicap ikke lades i stikken. Råd, der både gør sig gældende i Danmark og ude i verden.

Mange tak til Sex & Samfund for at være med til at sætte fokus på så vigtig en dagsorden!

Du kan læse indlægget ved at klikke her.

Handling i den danske handicapbevægelse

Dét at blive set som et aseksuelt menneske er ikke forbeholdt udviklingslande. For seksualoplysning og dét at blive set som et mennesker med en seksualitet, har i mange år ikke været en del af unge med handicaps liv. Det kender de alt for godt til i Sammenslutningen af Unge Med Handicap, SUMH.

”De sidste 10 år har vi arbejdet for at få skabt en opmærksomhed hos politikere og fagpersoner om, at alle har en seksualitet - og ikke mindst få skabt seksualoplysning, som unge med handicaps forstår og kan se sig selv i. Derfor er vi også rigtig glade for, at Socialpædagogiske tilbud tager så positivt imod vores Uge sex pakke, og at vi med den seneste STU-aftale har fået et særskilt fokus på seksualitetsområdet, så elever på STU’er, som andre elever i Danmark, skal have seksualundervisning- og vejledning.”
Sekretariatsleder i SUMH, Ditte Rejnholdt Rudolfsen

Derfor er det også spændende, at SUMH i løbet af det næste år skal i gang med afdække, hvad og hvordan de i fællesskab kan skabe løsninger, der adresserer udfordringerne med adgang til til seksuel sundhed og reproduktion blandt unge med handicap i Uganda.

Det er et stærkt eksempel på, hvordan handicapbevægelsen kan være med til at gøre en forskel – både i Danmark og ude i verden.