Søg
#Dagsværkdagen

Stigende opbakning fra eleverne på Dagsværkdagen

Elever fra ungdomsuddannelser på tværs af landet har brugt Dagsværkdagen onsdag den 6. november på at tjene penge til Operation Dagsværk og årets projekt, der skal skabe bedre muligheder for unge med handicap i Uganda. Indsatsen sker i samarbejde med Danske Handicaporganisationer og Sammenslutningen af Unge med Handicap.

To kvindelige gymnasieelever kigger sammen på en computerskærm

Det er første gang i Operation Dagsværks mere end 30-årige historie, at hjælpen sætter fokus på handicap.

Jeg er meget taknemmelig for de mange tusinde elever, der er trukket i arbejdstøjet på Dagsværkdagen. De har virkelig fået sat handicap og inklusion på dagsordenen på de mange ungdomsuddannelser, de har besøgt under kampagnen.
Thorkild Olesen, formand i Danske Handicaporganisationer

Flere elever engagerer sig

Operation Dagsværk har siden 1985 stort set været en årlig begivenhed, hvor elever har samlet ind til forskellige udviklingsprojekter. Det indsamlede beløb har været skiftende, ligesom antallet af deltagende elever også har været det.

Hos Operation Dagsværk er man glade for resultatet i år, fortæller Marie Falck-Rasmussen, der er kampagneleder:

“Vi er super stolte over, at antallet af dagsværkere er steget i år. Alt det hårde arbejde, som de frivillige laver ude på skolerne, bærer frugt. Og  så er vi rigtig glade for, at vores samarbejdspartnere i Uganda også har taget idéen til sig, og i dag har haft deres egen Dagsværkdag. Vi har fået billeder af ugandere i kørestol, der har samlet penge ind ved at vaske biler, og andre der har solgt kager.”

Pengene går til uddannelse og til rollemodeller

De indtjente penge fra Dagsværkdagen skal bruges på erhvervsuddannelser, rollemodeller og oplysning, så unge med handicap i Uganda får bedre vilkår. Der bor flere end 42 mio. mennesker i Uganda, og omkring 19 procent af befolkningen har en eller flere typer af handicap. Der er mange fordomme om handicap i landet, og det kan være svært at klare sig selv, blandt andet fordi kun omkring 10 procent af unge med et handicap gennemfører en uddannelse.

Derfor er man rigtig stolte af årets resultat i Sammenslutningen af Unge med Handicap, fortæller formand Sofie Monggaard:

“Det har givet os et håb om, at vi i Danmark står sammen om at bidrage til at unge med handicap kan få lige så meget ret til en uddannelse i Uganda såvel som i Danmark.”

Idéen med at bytte et dagsværk går ud på, at en elev opgiver en skoledag for i stedet at arbejde for en privatperson, en virksomhed eller finder på noget tredje.

Hos Danske Handicaporganisationer har Thorkild Olesen haft en dagsværker til afløse sig på sin formandspost:

“En særlig tak til Antonie fra Vibenshus HTX, der har været formand for Danske Handicaporganisationer for en dag. Det var en stor fornøjelse at bruge Dagsværkdagen med Antonie,” fortæller Thorkild Olesen.

Thorkild Olesen og gymnasieeleven Antonie, der er formand for DH for en dag, går snakkende ned af en gang

Den almindelige løn for en dagsværker-elev er 350 kroner. Af de indsamlede penge går mere end 90% direkte til projektet. Det endelige støttebeløb for i år bliver udregnet og klargjort til marts 2020, når eleverne har talt hver en krone.