Søg

Monitorering og evaluering

Her kan I finde værktøjer til monitorering og evaluering, blandt andet DH's 'Monitorerings- og evalueringsmanual'.

Den danske organisation er forpligtet til at føre tilsyn med, om de bevilligede midler anvendes i overensstemmelse med det grundlag, de er bevilget på. Som en støtte til denne opgave har DH i samarbejde med flere medlemsorganisationer udarbejdet en Manual til Monitorering og Evaluering.

Manualen er et redskab der på et letlæseligt sprog giver svar på hvad monitorering og evaluering er, og der skal til for at udføre det.

Monitorerings- og evalueringsmanual

 


 

Guide til finansiel monitorering og M&E

DH har udarbejdet en Håndbog for projekt- og økonomistyring hvor både den finansielle monitorering er beskrevet, i kapitel 3, og løbende monitering, evaluering og rapportering er beskrevet i kapitel 4.

Evaluering - midtvejs- og slutevaluering 

For at sikre, at projekter kan baseres på løbende erfaring og læring, er der i Handicappuljen krav om at lave en (eller ved store bevillinger to) evalueringer i løbet af et projektforløb (se Retningslinjerne s. 91). 

En midtvejsevaluering fokuserer på projektets status - hvor langt man er nået, de umiddelbare resultater, samt hvilke muligheder eller udfordringer der har vist sig som kan give anledning til justeringer i projektets tilgang, målgruppe eller målsætninger i den resterende projektperiode. Formålet er primært at vurdere om projektet er på rette spor og hvorvidt der er behov for justering.

En afsluttende evaluering fokuserer på de mere langvarige forandringer som projektet har bidraget til. Her kan læringen gå dybere, da den kan trække på den fulde implementeringsperiode, og anbefalingerne er rettet mod nye projektfaser, hvor der bedre kan tænkes nyt.  

Ifbm. en evaluering skal der udformes en opgavebeskrivelse - Terms of Reference (TOR) for opgaven, der definerer hvad I forventer at få ud af evalueringen, hvordan den skal gribes an, hvem der skal involveres, og hvilket udbytte den skal resultere i hvornår - se også kapitel 4.3 i Håndbog for projekt og økonomistyring. 

Godkendelse hos DH: Husk at ToR skal godkendes af DH inden en evaluering sættes i gang. Når en evaluering er færdig og I har besluttet jer for , hvordan I vil forholde jer til anbefalingerne, skal I dele  jeres svar på anbefalinger (management response) samt den endelige version af evalueringsrapporten med Dh til orientering og evt. dialog. 

DH har udarbejdet en skabelon for TOR samt en guide, der kan give inspiration til arbejdet med midtvejsevalueringer (og andre typer evalueringer). 

 

 

Outcome Harvesting

Outcome harvesting er en metode til at dokumentere resultater. Metoden er rigtig god til at skelne mellem de forandringer (outcomes) der er sket (hvem gør hvad anderledes), og hvordan en partner, projekt eller partnerskab har bidraget til den forandring. Den kan bruges både i evalueringer til at besvare en række evalueringsspørgsmål, og i monitorering til løbende at dokumentere resultater, og bidrag til de resultater. Nedenfor en 1-sides introduktion til metoden, samt en manual skrevet af bla. Ricardo Wilson-Grau, der har udviklet metoden. Vi anbefaler også hans seneste bog ’Outcome Harvesting – Principles, Steps, and Evaluation Applications fra 2019.

The ‘Most Significant Change’ (MSC) Technique

Som værktøj til en kvalitativ tilgang til M&E kan I finde inspiration i metoden Most Significant Change (MSC). Rick Davies og Jess Dart har skrevet en guide med input fra forskellige organisationer i både Danmark, UK, Australien, New Zeeland og USA. 

Sensemaking

Sensemaking er en process hvorved man sammen kan finde mening i information og udvikle en fælles forståelse. Denne process kan bruges i forbindelse med M&E. Nedenfor findes en guide til Sensemaking som værktøj, forskellige Sensemaking-aktiviteter, Sensemaking-software etc. Du kan også læse mere på Intrac’s hjemmeside.