Søg

Kvalitet i sagsbehandlingen på børnehandicapområdet og tillid til systemet

Familier til børn med handicap er i hyppig kontakt med de offentlige myndigheder, og derfor er det afgørende, at de oplever mødet med kommunen positivt og har et godt samarbejde med deres sagsbehandlere. Det er desværre ikke altid tilfældet i dag. I kan i DH-afdelingen sætte fokus på de problemer mange oplever med bl.a. skiftende sagsbehandlere med manglende kendskab til familiens situation.

Hvad kan I gøre?

DH-afdelingen kan stille forslag om en ny model for sagsbehandlingen på børnehandicapområdet.

Forslå ny model for sagsbehandlingen

Målet i enhver sagsbehandling skal være én borger, én plan, én koordinerende og gennemgående sagsbehandler eller kontaktperson. Det betyder, at barnet og familien skal have én koordinerende sagsbehandler, der er indgangen til kommunen. Sagsbehandleren laver i samarbejde med familien eller den unge en handlingsplan på tværs af sektorer.

Der skal være færre sager per sagsbehandler. Med en lavere sagsstamme er der mere tid til fordybelse og dialog med de enkelte familier, hvilket biddrager til, at de føler sig set i mødet med kommunen og får den rette hjælp. DH-afdelingen kan derfor foreslå, at jeres kommune lader sig inspirere af sagsbehandlingsmodeller, hvor socialrådgiverne har en lav sagsstamme og hvor tættere kontakt og hyppigere opfølgning er i centrum. Det er fx Aarhusmodellen og Herningmodellen.

Der er afsat midler til et satspuljeprojekt, der kører fra 2018-2021. Formålet med projektet er at skabe bedre koordination i indsatserne for børn med handicap og deres familier. Der er udvalgt 12 kommuner, der afprøver to forskellige modeller for sagsbehandling i projektet. Er jeres kommune en af de 12 projektkommuner, kan DH-afdelingen tage kontakte kommunen for at få mere information om projektet og drøfte afdelingens rolle. Er jeres kommune ikke en del af projektet, kan I kontakte DH-afdelingen i en af de 12 kommuner for mere information.

Se mere nedenfor. 

Baggrund: Projekt Bedre koordination i indsatserne for børn med handicap og deres familier

De 12 projektkommuner er Hillerød, Rudersdal, Ballerup, Hvidovre, Ishøj, Albertslund, Lejre, Kalundborg, Middelfart, Fredericia, Randers og Jammerbugt.

Projektet udføres af Socialstyrelsen, og I kan læse mere om projektet her

Baggrund: Aarhusmodellen

Aarhus kommune gennemfører i perioden 2016-2019 projektet ”Tættere på familien”. Projektet bygger videre på den såkaldte Herningmodel, men på børnehandicapområdet. Det indebærer færre sager per socialrådgiver, tættere og tidligere opfølgende forløb samt et tværfagligt samarbejde og tæt koordinering med andre dele af forvaltningen fx skoleområdet.

Foreløbige resultater viser, at forældrene i projektet oplever et bedre samarbejde med kommunen, bedre kontakt med deres sagsbehandler, bedre rådgivning, oplever sig mere inddraget og et bedre tværfagligt samarbejde og koordination i deres barns sag. Og dette uden at det er blevet økonomisk dyrere for kommunen.

Se mere på Aarhus kommunes hjemmeside her

Lær artikel om projektet i Socialrådgiveren her